ogulin

Novosti

17

Ruj

Predstavljanje Priča iz davnine u prijevodu na perzijski

  • Članak napisao/la, urednik

U okviru proslave Dana Grada Ogulina i Ogulinskog festivala bajke, u Ivaninoj kući Bajke predstavljena je zbirka bajki Priča iz davnine u perzijskom prijevodu. Ivana Brlić-Mažuranić ovo je djelo objavila davne 1916. godine, a na engleski jezik prevedeno je već 1924. godine. U godinama koje su uslijedile “Priče iz davnine” prevedene su na brojne svjetske jezike, od kineskog do esperanta, a odnedavno u njima na svojem materinjem jeziku mogu uživati i čitatelji iz Irana. Kako je došlo do ovoga prijevoda, koji je njegov značaj i utjecaj na kulturu kako Irana, tako i Hrvatske, moglo se saznati prošlu subotu (11. rujna) na rujanskom izdanju 16. OGFB-a na sceni Regoč!

Predstavljanju je prethodila radionica učiteljice Zahre Naderi iz Irana koja je sve zainteresirane, uz prijevod Tee Krizmanić, upoznala s iranskim pričama, ali i s recepcijom Priča iz davnine među učenicima u Iranu. Tako su se okupljenima uživo obratile učenice iz Irana koje su podijelile svoje dojmove o Pričama iz davnine, a neke su se čak i obratile na hrvatskom jeziku. Nakon objavljivanja prijevoda ove zbirke bajki na perzijski, učiteljica Naderi predstavila je “Priče iz davnine” djeci jedne teheranske osnovne škole u kojoj i sama predaje perzijski jezik. Reakcije su bile više nego pozitivne.

Uslijedilo je samo predstavljanje prijevoda koje je izdano koncem 2020. godine uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Prijevod ove najpoznatije hrvatske zbirke bajki potpisuje gospodin Ebtehaj Navaey, ujedno i predsjednik Hrvatsko-iranskog društva IRANDUSTAN. Gospodin Ebtehaj Navaey i osobno je predstavio ovaj prijevod, ali značanje ovoga izdanja za obje kulture. O značenju Priča iz davnine i njihovoj recepciji više je zanimljivosti okupljenima otkrila i doc. dr. sc. Marijana Hameršak, a učiteljice Zahra Naderi, ujedno i lektorica ovoga izdanja, dodatno je dopunila ovo predstavljanje osvrtom na recepciju ovog prijevoda među dječjom i odraslom publikom u Iranu.

Naši dragi gosti oduševili su okupljene ljubitelje bajki, a posebno nas veseli što su među njima bili i Ivanini praunuci: gospođa Jelena Denković i gospodin Srđan Ružić! Ovo predstavljanje omogućili su Hrvatsko-iransko društvo IRANDUSTAN, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke i Turistička zajednica grada Ogulina, a dodatnu je potporu dalo i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 

17

Ruj