ogulin

Novosti

03

Ožu

Javna tribina „Nasilje u obitelji i nad ženama s invaliditetom„

  • Članak napisao/la, administrator

Na tribini su bili nazočni članovi Povjerenstva, zamjenik gradonačelnika Tone Radočaj, ravnateljica Doma zdravlja Ogulin, predstavnici Udruge slijepih, Centra za socijalnu skrb, Policijske postaje, Ženske grupe Korak iz Karlovca, Saveza invalida Karlovačke županije te učenici i profesori Gimnazije Bernardina Frankopana i Obrtničke i tehničke škole Ogulin. 

{vsig}galerija169{/vsig}

Uz moderiranje predsjednice Povjerenstva Mirjane Pogarčić, prva je na temu nasilja u obitelji govorila koordinatorica za ravnopravnost spolova u Uredu državne uprave u Karlovačkoj županiji Marica Dančulović, zatim predsjednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – Mreže žena s invaliditetom i članica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević, Marijan Turković iz Policijske postaje Ogulin, Valentina Vuković Crnaković iz Centra za socijalnu skrb Ogulin i predsjednica Ženske grupe Korak iz Karlovca Mirjana Dudaković. Tema nasilja u obitelji veoma je aktualna s obzirom na porast teških oblika nasilja u našem društvu. Nasilje kao oblik ponašanja je neprihvatljivo i treba ga spriječiti kako preventivnim djelovanjem svih relevantnih institucija, zaštitom žrtava nasilje tako i represivnim mjerama prema počiniteljima nasilja. 

Prema podacima institucija na području Karlovačke županije nasilje je u porastu i to najviše, gotovo 95 %, nad ženama koje u najviše slučajeva trpe nasilje zbog ekonomskih razloga, vjerskih ili tradicionalnih uvjerenja. Ženska grupa Korak pruža pomoć ženama žrtvama nasilja smještanjem u tajno sklonište gdje ih godišnje smjesti od 50-70 s djecom. Prema podacima Policijske postaje Ogulin u 2016. godini bilo je 85 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i toliko optužnih prijedloga od kojih je 76 riješeno na sudu. Centar za socijalnu skrb Ogulin u svom postupanje nastoji djelovati savjetodavno upućivanjem žrtve na njezina prava i smještanjem u sigurnu kuću, ako to želi. Počinitelje koji najčešće imaju problema s alkoholom šalju na psihosocijalni tretman. Problem je nedostatak mobilnog tima, savjetovališta za obitelj, djecu i mlade kako bi se djelovalo brže i efikasnije.

Na kraju tribine i diskusije zaključeno je da svaka suradnja svih relevantnih institucija pridonosi edukaciji mladih o neprihvatljivosti nasilja kao oblika ponašanja i smanjenu nasilja općenito.

 

 

Karmela Matić  

01

Ožu