ogulin

Novosti

11

Tra

Šah iz davnina – 2. mjesto na županijskoj smotri učeničkih zadruga Karlovačke županije

  • Članak napisao/la, administrator

Ono što je posebno plijenilo pozornost jest “Šah iz davnina” Učeničke zadruge Regoč iz ogulinske OŠ Ivana Brlić – Mažuranić.
Učenička zadruga Regoč djeluje od 2010. godine i ima 30 učenika; uz mentorice Ivanu Stipetić i Adrianu Vukelja šahovsku ploču izrađivalo je njih dvadesetak. Postoji još i sekcija vezilja u kojoj vjeroučiteljica Danica Blašković s učenicima radi zlatovez.
Naime, polja šahovske ploče su keramička kao i figure koje umjesto uobičajenih predstavljaju likove iz bajki. Regoč nam je kralj, kraljica je Ivana Brlić Mažuranić, lovci su Ribar Palunko i njegova žena, Legengrad nam je kula ili top, a konj nam je Kosjenka na konju dok su mali Domaći pješaci, kaže mentorica Ivana Stipetić.

{vsig}galerija128{/vsig}

Svaka šahovska figura je unikat, izrađena dječjim rukama. Nema šablone, znači sve je ručno. Nećete pronaći niti jednu istu figuru.
Za sad je izrađena samo jedna Šahovska ploča iz davnina, i to upravo ova predstavljena na smotri, međutim mali i vrijedni Ogulinci u svojoj zadruzi već izrađuju novu.

Sam proces nastajanja je tri tjedna jer se figure moraju sušiti na zraku dva do tri tjedna, ovisno o veličini i nakon toga idu u peć.
Cijena ove unikatne šahovske ploče s figurama iz bajki Ivane Brlić Mažuranić je 500 kuna, a na dobiveni šah čeka se tri tjedna jer je toliko vremena potrebno za izradu ovog unikatnog šaha.

Preuzeto s portala Radio Mrežnice

 

11

Tra