ogulin

Novosti

21

Sij

Reagiranje na INDEKS-ov tekst „Njuške iz ogulinske udruge Šapa u srcu trebaju pomoć. Njih preko 50 je gladno“

  • Članak napisao/la, administrator


Portal Index.hr je 16.11.2018. pod naslovom „Njuške iz ogulinske udruge Šapa u srcu trebaju pomoć. Njih preko 50 je gladno“ objavio tekst u kome je naveden niz netočnih i nepotpunih informacija.


https://www.index.hr/ljubimci/clanak/njuske-iz-ogulinske-udruge-sapa-u-srcu-trebaju-pomoc-njih-preko-50-je-gladno/2056756.aspx
Sam naslov objave je netočan obzirom da u Ogulinu ne postoji udruga registrirana pod tim ili tome sličnim imenom. Osim toga naselje Skradnik se ne nalazi na području grada Ogulina, nego u općini Josipdol, pa navedena adresa nije točna, odnosno radi se o nepostojećoj adresi.
Što se zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka tiče Grad Ogulin je vršenje te usluge, temeljem provedenog postupka javne nabave i Zakona o zaštiti životinja, ugovorio s Veterinarskom stanicom Rijeka, koja je za to sukladno zakonu i propisima ovlaštena i registrirana i isključivo njima plaća vršenje te usluge. Veterinarska stanica Rijeka čuva životinje u prikladnim uvjetima i uz stručnu veterinarsku skrb.
Obzirom da se prema novom zakonu životinje ne smiju eutanizirati, odnosno moraju se čuvati doživotno, a u azil Lič u Rijeci se s područja Ogulina kontinuirano prihvaćaju nove životinje, trend je da su iznosi računa iz mjeseca u mjesec sve veći. Trenutno su na razini od oko 40 tisuća kuna mjesečno. Grad Ogulin je u 2018. godini za zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica ukupno izdvojio preko 250 tisuća kuna, a u ovoj će zbog spomenutog rasta troškova trebati za zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica izdvojiti oko 500 tisuća kuna. To je daleko veći iznos u odnosu na iznose koji se izdvajaju, primjerice, za umirovljenike slabijeg imovinskog stanja ili za knjige za osnovnoškolce. Na žalost ograničeni smo proračunskim sredstvima, tako da što više izdvajamo za zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica to manje ostaje za socijalu, školstvo, sport, vatrogastvo, kulturu i ostale potrebe.
Što se tiče donacija i financiranja udruga od strane Grada, to možemo samo onima koje su registrirane na području Ogulina i ako se svojim programom jave na naš natječaj. Kao što je navedeno na početku u Ogulinu nema udruge registrirane pod spomenutim imenom, a i da je ima morala bi se javiti na natječaj kao i sve druge udruge koje traže financijske potpore iz gradskog proračuna.
Po potrebi, u slučaju dodatnih informacija ili objašnjenja, građani mogu kontaktirati Grad Ogulin na email ogulin@ogulin.hr .

17

Sij