ogulin

Novosti

27

Ruj

Priznanje fra Marijanu Jelušiću

  • Članak napisao/la, administrator

Priznanje fra Marijanu Jelušiću

Grad Ogulin dodjeljuje priznanje fra Marijanu Jelušiću za doprinos u pastoralnoj djelatnosti, duhovnom i vjerskom životu vjernika Grada Ogulina, a posebno Župe Blaženog Alojzija Stepinca i Vojne kapelanije Svetog Petra i Pavla u Ogulinu.
Fra Marijan Jelušić rođen je 1. siječnja 1957. godine u Kloštru Podravskom, gdje je završio osnovnu školu, a školovanje nastavlja u srednjoj školi Franjevaca Trećoredaca  u Odri  i Nadbiskupijskoj interdijecezanskoj školi u Zagrebu.

Studij teologije započeo je u Rimu, a nastavio u Zagrebu. Prva pastoralna iskustva dobio je u župi svetog Franje Ksaverskog, potom u župi svetog Mihovila u Gračanima, a 1985.godine imenovan je župnikom u Tounju. Redale su se mnoge župe: župa svete Obitelji u Splitu, župa svetog Ivana Krstitelja u Zadru, svetog Josipa Radnika u Belišću.

Osnivanjem Gospićko – senjske biskupije, a na molbu biskupa dr. Mile Bogovića, tadašnja uprava Provincije imenuje ga župnikom župe koja je osnovana 28. listopada 2001. godine pod imenom Župa Blaženog Alojzija Stepinca u Ogulinu, a kasnije je imenovan  i gvardijanom samostana  Franjevaca Trećoredaca u Ogulinu i vojnim kapelanom Vojne Kapelanije  Svetog Petra i Pavla u Ogulinu

Od tada je fra Marijan Jelušić  nesebično, mirno, tiho i samozatajno okupljao vjerničku zajednicu i mlado i staro, a sebe pokazao kao jakog slugu Božjih riječi i djela, jer je kroz 12 godina svog pastoralnog djelovanja  pridonio da se kroz razne vidove duhovne obnove razina svijesti i odgovornosti prema bližnjemu, kroz karitativan rad, pomoć najpotrebnijima, digne na najvišu razinu.

Pokazao je da se upornošću i marljivim radom može izgraditi crkva od ledine 2004. godine do prekrasne građevine u koju se, iz neprikladnog prostora  društvenog doma u Salopek Selu, prešlo već 2009. godine. A sve uz zalaganje fra Marijana i pomoći  Hrvatskog katoličkog karitasa,, dobrotvora gospodina Vinka Marača, biskupije, Grada Ogulina i mnogih vjernika.

Svojim je djelovanjem fra Marijan Jelušić ostavio pečat kao svećenik, suradnik i čovjek i zaslužio priznanje ovoga Grada.

Grad Ogulin

 

27

Ruj