ogulin

Novosti

25

Lis

Prezentacija Projekta čišćenja Đulinog ponora

  • Članak napisao/la, administrator

Prezentacija Projekta čišćenja Đulinog ponora

U Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice održana je prezentacija Projekta čišćenja špiljskog sustava Đulin ponor – Medvedica.

Na prezentaciji su bili nazočni predstavnici Hrvatskih voda: direktor VGO Sava Davorin Piha, njegov zamjenik Gorazd Hafner sa suradnicima, voditelj projekta Retencije Ogulin Vladimir Turković, koordinator ispred Grada Ogulina na projektu Retencije Ogulin Zdravko Paušić i domaćini : gradonačelnik Dalibor Domitrović, zamjenik Daniel Vukelja i predsjednik Gradskog vijeća Željko Stipetić.

Paar

Projekt je prezentirao doc. dr.sci. Dalibor Paar sa Prirodoslovno- matematičkog fakulteta Zagreb, a sačinio ga je u suradnji s Vedranom Vučićem, stručnim specijalistom ing., predsjednikom Speleološkog društva Đula – Madvedica Ogulin.

Cilj projekta je sanacija i monitoring špiljskog sustava Đulin ponor – Madvedica u svrhu omogućavanja maksimalnog protoka vode kroz špiljski sustav. Čišćenjem špiljskog sustava, u 3 faze u trajanju od 3-5 godina, povećao bi se protok vode s ciljem sprečavanja daljnjih  poplava, te vraćanja hidrološke funkcije špiljskom sustavu u prirodno stanje. Prema riječima dr. Paara sa čišćenjem treba početi odmah zbog sve češćih klimatskih promjena na godišnjoj razini i velikog začepljenja špiljskog sustava.

{vsig}galerija196{/vsig}

Za ovaj projekt zainteresirane su Hrvatske vode, koje su nositelji projekta Retencije Ogulin, te bi sanacija špiljskog sustava Đulin ponor  – Madvedica bio dio projekta Retencije Ogulin, naglasio je direktor  Davorin Piha. Taj projekt treba pripremiti vrlo precizno kako bi se mogao kandidirati za financiranje iz fondova EU.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović zahvalio je dr, Paaru i svima iz Hrvatskih voda na ovoj inicijativi zbog rješavanja poplave kao dugogodišnjeg problema Ogulina, velikih šteta  i troškova koju nastaju nakon svake poplave.

Zato treba sustavno pristupiti zaštiti  od velikih voda, jer je uz retenciju i zaštita Đulinog ponora konačno rješenje.

Karmela Matić 

 

18

Lis