ogulin

Novosti

18

Lis

Održan 11. Susret gradova prijatelja djece u Stubičkim Toplicama

  • Članak napisao/la, administrator

Održan 11. Susret gradova prijatelja djece u Stubičkim Toplicama

U subotu, 14.10.2017. održan je 11. Susret Gradova i općina prijatelja djece u Stubičkim Toplicama. Na Susretu su ove godine sudjelovale 23 delegacije iz: Bedekovčine, Crikvenice, Čakovca, Čazme, Dubrovnika, Jastrebarskog, Kanfanara, Koprivnice, Karlovca, Krapine, Kutine, Ogulina, Ozlja, Požege, Pregrade, Rovinja, Siska, Splita, Sv. Križa Začretja, Tuhelja, Zaboka, Zlatar Bistrice i domaćini iz Stubičkih Toplica.

Susret je održan u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Koordinacijskog odbora akcije “Općine Stubičke Toplice – prijatelj djece” i Društva Naša djeca Stubičke Toplice uz potporu Općine Stubičke Toplice. Grad Ogulin predstavljali su članovi Dječjeg gradskog vijeća Bruno Cindrić, Ana Veršec i Nika Vučić zajedno sa voditeljicom Ljerkom Salopek Bacanović te Ljiljanom Kaurić, predsjednicom DND-a Ogulin.

{vsig}galerija195{/vsig}

Susret je započeo glazbeno-umjetničkim programom i pozdravnim govorom domaćina, predsjednice DND-a Stubičke Toplice, Brigitte Gmaz i načelnika Stubičkih Toplica Josipa Beljaka. Sudionike su pozdravili i Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije za društvene djelatnosti te predsjednica Saveza DND Hrvatske, Aida Salihagić Kadić.

Tema ovogodišnjeg Susreta bila je „Tradicija i poduzetništvo“, te su za djecu bile organizirane radionice lončarstva, streličarstva, licitara, vezenja i oslikavanja drvenih igračaka. Viša savjetnica za učeničko poduzetništvo, gospođa Vesna Marović, održala je predavanje na temu poduzetništva za odrasle sudionike Susreta, dok su domaćini iz Stubičkih Toplica te predstavnici gradova Koprivnice, Splita i Karlovca predstavile primjere iz prakse rada s djecom na ovome području. Pojedina društva izložili su i prikazali tradicijske suvenire i radove svog kraja, tako da smo i mi imali uređeni štand sa radovima učeničkih zadruga Regoč i Potjehova družina. 

U sklopu Susreta posjetili smo dvorac Oršić u kojemu se nalazi Muzej seljačkih buna i Gupčevu lipu te saznali puno o povijesti ovoga kraja i vratili se kući puni dojmova.

Susreti Gradova i općina – prijatelja djece održavaju se jedanaest godina u okviru akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koju od 1999. godine u Hrvatskoj vode Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, u suradnji s Uredom UNICEF-a, Udrugom gradova, Udrugom općina, Hrvatskom zajednicom županija i koordinacijskim odborima u gradovima i općina. U akciju je dosad uključeno 115 gradova i općina diljem Hrvatske, a 62 grada/općine su dostigle status prijatelj djece, stvarajući mrežu gradova i općina u Hrvatskoj koji sustavno skrbe o djeci i ostvaruju visoke kriterije lokalnih zajednica usmjerenih kvaliteti života djece. Zajednički susreti djece i odraslih iz gradova i općina koji nose prestižan naziv „prijatelj djece“ započeli su 2007. godine u Čakovcu na temu slobodno vrijeme djece, a nastavljeni su svake sljedeće godine na različite teme važne za život djece, u Kutini – Kultura i sport i Uloga Mreže gradova i općina-prijatelja djece, Požegi – Socijalna skrb djece, Rijeci – Prehrana djece od najranije dobi, Karlovcu – Primarna prevencija ovisnosti, Velikoj Gorici – Mediji i javne kampanje, Opatiji – Dječja participacija, Zaboku – Volontiranje u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece,  Jastrebarskom – Inkluzija u odgojno-obrazovnim ustanovama te zaštita i inkluzija djece izbjeglica i imigranata a 2016. godine u Ogulinu na temu  “Odgoj i obrazovanje u zavičaju Ivane Brlić Mažuranić”.

Ljiljana Kaurić

 

13

Lis