ogulin

Novosti

18

Lis

Prekograničnom suradnjom do sredstava iz EU fondova

  • Članak napisao/la, administrator

Gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja jučer su se sastali s predstavnicima grada Nikšić iz Crne Gore, općine Stanari iz BiH, komunalne tvrtke JKP Komunalije iz općine Stanari, komunalne tvrtke Stambeno komunalnog gospodarstva (SKG) iz Ogulina i konzultantima kako bi se dogovorili daljnji koraci vezani uz izradu projekta prekogranične suradnje kojim se za Ogulin iz EU fondova namjeravaju osigurati sredstva za nabavku strojeva za tvrtku SKG iz Ogulina, konkretno kamiona za odvoz otpada i univerzalnog stroja (UNIMOG) s priključcima za čišćenje i održavanje zelenih površina. Projektom se predviđa i nabavka podzemnih kontejnera za naselja s kodiranim ključevima za korisnike.

O ovome projektu je ogulinska javnost već obaviještena prilikom posjeta gradonačelnika Dalibora Domitrovića općini Čelinac prije nekoliko mjeseci. Novost vezano za projekt je da su se promijenili partneri, pa su to sada umjesto općine Čelinac iz Bosne i Hercegovine grad Nikšić iz Crne Gore i općina Stanari iz Bosne i Hercegovine.

Novost vezano uz ovaj projekt je i da uz komponentu koja se tiče zaštite okoliša i zdravlja ljudi sada je on proširen i na zaštitu od poplava pa se u sklopu njega namjerava uz navedene strojeve dodatno nabaviti punilica za vreće s pijeskom i oprema za službe koje sudjeluju u akcijama spašavanja. Također se informatizacijom namjerava implementirati rješenje kojim bi u slučaju opasnosti od poplava putem mobitela SMS porukama sve hitne službe, volonteri i građani dobivali obavijesti o eventualnim opasnostima, razini vode i sličnome, volonteri i hitne službe informacije gdje se javiti na dužnost, građani u slučaju katastrofa o lokacijama okupljanja i slično.
Procijenjena vrijednost projekta je između 1,5 i 2 milijuna eura, točan iznos će se znati nakon izrade troškovnika.

16

Lis