ogulin

Novosti

30

Svi

Pedaliranje po Ogulinu i bajkovitim jezerima

  • Članak napisao/la, administrator

 Tu je i biciklist i profesor Ivan Puškarić Studio, bike bloger Dražen Breitenfeld, pa imamo priliku se svi za jedno fotografirati za uspomenu s gradonačelnikom i malo porazgovarati. Predstavljamo mu našu današnju rutu bicikliranja i kratko mu opisujemo današnji bike plan. Poželio nam je uspješan izlet, a mi njemu ispunjenje dnevnih obaveza i dogovaramo skori susret na temu cikloturizma.

Našem malom teamu ali s vrlo velikom voljom za vožnjom biciklom i promocijom i otkrivanjem ovog kraja pridružuje se i Marinko Matijašić. Naravno prvo idemo do jezera Sabljaci. Predivan dan ide nam na ruku, ali uz pogled prema Kleku i nepreglednim zelenim livadama sve izgleda pomalo nestvarno. Jezero Sabljaci izgledaju kao more. Predivna i pristupačna obala daje velike mogućnosti za odmor i rekreaciju. U takvom ozračju voziti bicikl je poseban doživljaj. Puno ima lijepih mjesta za zaustaviti se i fotografirati. Turisti na dva kotača baš vole takav tip krajobraza koji je očuvan i posebno oni koji dolaze iz zapadnih zemalja gdje takvo što više ne mogu vidjeti i doživjeti. Izmjenjuju se krajolici, hladne šume, lijepe i uređene okućnice.

{vsig}galerija134{/vsig}

Prelazimo auto cestu Dalmatinu te počinjemo s laganim usponom prema brežuljkastom kraju prema Skradniku i Tounju. Sve zajedno s nadaleko poznatim ogulinskim vješticama, Đulinom ponoru,  kao i jednom od najljepših vrhova i grebena, Klek i okolna jezera i rijeke daju neke nove još neispričane biciklističke priče. Dobrim osmišljavanjem i povezivanjem bike staza, te gradnjom osnovne ciklo infrastrukture Ogulin ima sve preduvjete da bude naša vodeća bike destinacija.

Naše putovanje na biciklu nastavljamo prema ušću Tounjčice i Mrežnice i slapovima i mjestu Sastavci. Na kratko smo još svratili do mosta na kat na Tounjčici koji jednistven u Europi. Takve građevine, prirodne ljepote jezera, rijeka i planina dobar su mamac za turiste, pa tako i one na dva kotača. Ogulin tu kao veliko administrativno i kulturno središte može se nametnuti kao nezaobilazna bike meka. Mogućnosti smještaja, opskrbe, pa i zabave i općenito ostale uslužne djelatnosti mogu biti od važnih faktora svakog pa i cikloturističkog  razvoja. Ogulin je i prometno središte i željeznice i auto-cesta čime je u prometnom smislu lako dostupan. Biciklističke rute tu mogu početi i završavati kao i naša ruta. Koju nastavljamo nakon posjeta Robinzonskom kampu i slapovima Sastavci. Nakon što smo prevezeni čamcem i biciklom naravno uz slapove Tounjčice na drugu stranu rijeku gdje smo nakon uspona i pitoresknih pašnjaka krenuli prema Genaralskom stolu. Nakon prelaska Mrežnice i Dobre odmarali smo se u toplicama Lešće. Naše putovanje smo nastavili penjanjem na Trošmariju, pa ponovno uz hidrocentralu i vijugavu Dobru se spustili u Ogulin u predvečerje i doživjeli i vidjeli grad noću. Naši mjerači su pokazali da smo prešli danas oko 85 kilometara na biciklu.

Na puno veće i dulje putovanje ogulinci Marinko Matijašić i Ivan Puškarić idu u srpnju. I to manje ni više nego u srpnju kreću prema Alpama. A ovakve vožnje koje odrade i po nekoliko puta tjedno samo su im lagani trening. Jer u devet dana treba prijeći oko 800 kilometara i to kroz četiri države i preko mnogih planinskih prijevoja. No zavidimo im već sada dok nisu ni krenuli. Marinko naglašava kako je ljubitelj prirode i planina, a posebno Dolomita koji  se smatraju za najljepše u svjetskim razmjerima. Na taj put su se odlučili i zbog zdravlja koje nam svima najviše treba iznad svega. Tako će aktivan odmor biti višestrukog karaktera i zdrav i trendi. Treba i Marinku i Ivanu poželjeti prije svega dobro i lijepo vrijeme jer će im u vrletima Alpi sigurno trebati. U njihov uspjeh u koji uopće ne sumnjamo biti će sigurno zapisan velikim slovima.

Možda se nađe vremena i za promociju Ogulina i naše zemlje jer i mi s našim krajolikom možemo konkurirati velikim  ciklturističkim zemljama. Jer s istim ciljem koji Marinko i Ivan idu u Italiju i Austriju, tako može i Hrvatska i Ogulin biti pozivnica da ljetni i aktivan odmor provedu kod nas. Možete li zamisliti jedan dan pedaliranja uz Dobru, pa obilazak jezera i Kleka, rijeka i kanjona i slapova u okolnim mjestima.
Upravo o tome u bike blogu Pedaliranje pisao sam na Tportalu o svom posjetu Ogulinu i ovom kraju.
Više na   http://www.tportal.hr/pedaliranje/429512/Biciklisticka-balada-o-Zmaju-i-Tounjcici.html

Dražen Breitenfeld

 

 

 

26

Svi