ogulin

Novosti

10

Kol

Ogulin u Gospićko-senjskoj biskupiji

  • Članak napisao/la, administrator

U podjeli Riječko-senjske biskupije 2000. godine na Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju, Ogulin je potpao pod Gospićko-senjsku biskupiju.

Do 28. listopada 2001. na području Ogulina postoji samo Župa Sv. Križa s Župnim uredom na adresi: Gajeva 2 – Ogulin. Tog dana uspostavljena je još jedna župa pod imenom Bl. Alojzija Stepinca a povjerena je Franjevcima – trećoredcima koji imaju svoj samostan u Ogulinu od 1937. godine.

Za bogoslužno okupljanje za sada služi Dom mjesne zajednice u Sabljak Selu, a crkva i samostan se kane graditi na području Kučinić Sela, u neposrednoj blizini Osnovne škole.

Više o župi Sv. Križa možete pročitati na stranicama www.zupa-svkriza-ogulin.hr

 

Vjerske potrebe

 
U Župnoj crkvi sv. Križa nedjeljom i blagdanom su četiri sv. Mise te u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Ogulinskom Hreljinu jedna. U Samostanskoj kapelici Krista Kralja nedjeljom se redovito služe dvije mise.-U kapelici Opće bolnice u Ogulinu sv. Misa se služi subotom, a u Domu za starije i nemoćne Biskup Srećko Badurina misa se služi petkom.

U naselju Vijenac Ive Marinkovića 14 svoj stan imaju časne sestre Milosrdnice (Sv. Vinka). Dvije djeluju kao medicinske sestre u Općoj bolnici u Ogulinu, i to s. Miranda Tunjić i s. Marijana Miletić, a s. Mirjam Radošević vrši službu vjeroučiteljice u gimnaziji “Bernardina Frankopana” u Ogulinu.

 

Vjerske aktivnosti

ZOV

 

 

 

U Župi se tri put godišnje izdaje list koji ima dekanatsko značenje: Zajednica ogulinskih vjernika – ZOV. On redovito izlazi u 3000 – 4000 primjeraka.

 

 

 

Župa ima tri pjevačka zbora. Veliki Zbor – vodi ga s. Ljubomira Lešić i prof. Slavko Barčić: Mali (dječji) zbor – vodi ga s. Ljubomira Lešić i Mirna Radočaj i Zbor mladih “Emanuel” – vodi ga Ambrozije Puškarić i Sani Francetić.

U župi djeluje Križarsko društvo “Dragutin Kukalj” od 1995. godine. Predsjednica Društva je Sanja Drenšek.

2001. god. u župi je osnovan i Hrvatski katolički zbor “MI”. Predsjednik je Robert Stipetić. U tijeku je osnutak Udruge Hrvatskih katoličkih muževa “Papa Ivana VIII”. Generalni tajnik na nacionalnoj razini ove Udruge je prof. Milan Poljak iz Ogulina.

Župa je koncesionar lokalne Radio-postaje Ogulin s 20%. Župa na Radio Ogulinu ima svoje redovite vjerske emisije. Voditeljica je Ružica Salopek – Mirosavljević. Subotom u podne ima emisiju “ZOV”, svake nedjelje i zapovijedane blagdane u 10,30 iz župne crkve u Ogulinu prenosi se sv. Misa. A svakog dana, osim nedjelje i subote kratka je emisija “Svetac dana” koju uređuje s. Mirjam Radošević.

Sveukupno djelovanje župe usmjeruje i koordinira župnik u suradnji i uz pomoć Župnog pastoralnog vijeća koje sada ima 25 članova.

09

Kol