ogulin

Novosti

27

Ruj

Kreće katastarska izmjera Svetog Petra

  • Članak napisao/la, administrator

Grad Ogulin je s Državnom geodetskom upravom potpisao Sporazum o sufinanciranju provedbe katastarske izmjere naselja Sveti Petar. Svrha izmjere je riješiti vlasničke odnose nad nekretninama na ovom području.

Poznato je da su brojne projekte na području Republike Hrvatske zakočili neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Zato se katastarskim izmjerama koje provodi grad Ogulin u suradnji s Državnom geodetskom upravom nastoji omogućiti provedba projekata na ogulinskom području, s naglaskom na poduzetničke i investicijske projekte koji su u funkciji razvoja gospodarstva. Riješeni imovinsko-pravni odnosi će omogućiti svim  građanima da uz čiste papire lakše upravljaju svojom imovinom.

Na području grada Ogulina ima 13 katastarskih općina. Izmjera za katastarsku općinu Otok Oštarijski napravljena je prije tri godine i koštala je 3,0 milijuna kuna. Izmjera za katastarsku općinu Ogulin je ugovorena prošle godine, a vrijednost ovog projekta, koji je još uvijek u tijeku, iznosi 3,2 milijuna kuna. Danas potpisani Sporazum prvi je korak u provedbi katastarske izmjere Svetog Petra. Radovi na ovoj izmjeri bi mogli krenuti već na proljeće iduće godine.

Vrijednost katastarske izmjere Svetog Petra procijenjena je na manje od 3,0 milijuna. Točan iznos znati će se nakon provedenog postupka javne nabave, a trošak će 70% financirati Grad Ogulin i 30% Državna geodetska uprava.

U nekim gradovima i općinama Republike Hrvatske, kao što su, primjerice, općine Vir i Rakovica, dio ili sav trošak postupka, koji iznosi i nekoliko tisuća kuna po nekretnini, snose sami građani. Za razliku od ovih primjera Grad Ogulin je svoje građane odlučio osloboditi ovog troška te ga u potpunosti podmiriti iz gradskog proračuna.

Zbog starih karata i neusklađenosti s terenom bit će potrebna nova izmjera i za sve preostale katastarske općine, a dinamika provedbe će se odrediti prema prioritetima i financijskim mogućnostima.

25

Ruj