ogulin

Novosti

29

Svi

Gradski sustav gospodarenja otpadom se rješava

  • Članak napisao/la, administrator

Nastavno na objavu snimke s groblja Sveti Jakov zaprimljene od jednog građanina, a objavljene na OGportal-u, na kojoj se vidi glomazni i drugi neprimjereni otpad odbačen u kontejneru namijenjenom odlaganju otpada s groblja, gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja otišli su na teren kako bi osobno provjerili situaciju.

Zatekli su ispražnjeni i očišćeni kontejner i dva zaposlenika tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. koji su upravo uređivali groblje. Iz razgovora s njima doznali su kako u ovaj kontejner građani često tijekom vikenda odlažu krupni otpad kao što su madraci, razna plastična ambalaža, namještaj i slično. Međutim za ovakvo stanje ne možemo kriviti građane već gradski sustav gospodarenja otpadom koji na žalost još uvijek nije uređen. Iako nije ispravno ovako odlagati krupni otpad svakako je i to bolje nego da on završi negdje u šumi pokraj puta. Svaki građanin ima pravo besplatno godišnje na odlagalište Sodol dopremiti 2 m³ krupnog komunalnog otpada.

 

Ova gradska vlast je odmah po stupanju na dužnost počela intenzivno rješavati desetljećima zanemarivan problem zbrinjavanja otpada. Tako grad Ogulin prvi u Karlovačkoj županiji kreće s izgradnjom reciklažnog dvorišta, sortirnice i kompostane za koje je već određena lokacije uz gradski pročistač otpadnih voda gdje je i otkupljeno zemljište, a projektiranje spomenutih objekata upravo je u tijeku. Sanacija odlagališta Sodol je također pokrenuta, a pokrenute su i aktivnosti vezane uz nabavku opreme za gospodarenje otpadom (kante, vozila, uređaji za očitavanje). Uskoro će se krenuti s izobrazbom građana na temu razvrstavanja, recikliranja, oporabe i drugih tema koje se tiču zbrinjavanja otpada. Spomenute aktivnosti i projekti će biti prijavljene na natječaje za sufinanciranje iz nacionalnih ili EU fondova, a o uspjehu dobivanja sredstava javnost će svakako biti obaviještena!

 

24

Svi