ogulin

Novosti

30

Kol

Grad Ogulin daje pomoć pčelarima

  • Članak napisao/la, urednik

Na inicijativu Pčelarskog društva Ogulin, odnosno predsjednice društva Vesne Kovačević koja je to dogovorila s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, Grad Ogulin će financijski pomoći pčelarima. U 2021. godini pčelinje zajednice su uslijed naglih promjena temperature i suše pretrpjele velike štete. Veliki broj pčela je uginuo, a preostale su preživjele isključivo zahvaljujući pomoći pčelara koji su ih dohranjivali.

Pčele su na Zemlji živjele same milijunima godina prije nego se čovjek pojavio. Opstajale su uspješno bez ljudske pomoći. Međutim danas je došlo vrijeme da to više ne mogu. Čovjek im mora pomagati kako bi preživjele.

Pčele, koje oprašuju bilje, ključni su dio prehrambenog lanca. Bez pčela dostupnost i različitost svježih proizvoda značajno bi se smanjila, mnoge životinje bi izumrle, primjerice one koje se hrane biljem koje oprašuju isključivo pčele, količina i izbor hrane za ljude značajno bi se smanjili.

Grad Ogulin će, nakon što zaprimi zahtjeve pčelara, obzirom na raspoloživa sredstva u gradskom proračunu, odrediti koliko će iznositi pomoć koja će se isplaćivati po košnici nakon čega će se vršiti uplate na račune pčelara. Prijaviti se mogu svi pčelari koji imaju legalno prijavljene košnice.

Obrazac za prijavu za pomoć se nalazi na web stranici Grada. Na obrascu je navedena dokumentacija koju je potrebno priložiti, a rok za dostavu zahtjeva je 14. rujan 2021. godine.

Na prošloj sjednici Pčelarskog društva Ogulin moglo se čuti da će i susjedne općine na čijem području djeluje ovo društvo također financijski pomoći pčelare.

 

26

Kol