ogulin

Novosti

29

Kol

Frankopanski strjeličari

  • Članak napisao/la, administrator

Frankopanski strjeličariStreličarstvo kao sport Ogulinu u klupskoj organizaciji, djeluje kroz sportsko društvo “Frankopanski strjeličari“. Klub je osnovan u jesen 2002. i okuplja muške i ženske streličare svih dobnih skupina od 7 do 77 godina. Krajem ljeta (2003.) na stadionu NK OGULIN održan je prvi streličarski turnir u Ogulinu u kojem su naši streličari postigli zapažene rezultate.

U streličarstvu je bitna vrsta luka kojom streličar gađa, pa tako postoje sljedeći lukovi:

Olimpijski luk – zakrivljeni luk (recurved bow)
Složeni luk (compound bow)
Goli luk (bare bow)
Standardni luk
Lovački luk
Dugi luk (long bow)
Tradicionalni luk

Za streličarstvo može se reći da je to sport koji se razvio iz vještine gađanja lukom i strijelom, a koja datira još iz mlađeg kamenog doba otprilike 40 000 do 10 000 godina pr. kr. Naročito spretni i sposobni streličari bili su pripadnici starijih kultura kao što su Perzijanci, Egipćani, mongolski narodi, Turci, Indijanci i Japanci. Sam oblik streličarskih turnira započeo se održavati već u ranom srednjom vijeku u Engleskoj.

Moderno streličarstvo kao sportska disciplina uvedeno je početkom 20 st. osnutkom Međunardnog streličarskog saveza (Federation de Tir a l’arc ili kraće F.I.T.A.) Na programu Olimpijskih igara streličarstvo se prvi put pojavilo u Parizu 1900., a zatim u St. Louisu 1904., u Londonu 1908., i Antwerpenu 1920.

Poslije toga, streličarstvo zbog nejedinstvenih pravila nije bilo uključeno u program Olimpijskih igara sve do Olimpijskih igara u Műnchenu 1972.

 Vedran Orlić
Vedran Orlić (svjetlo plava majica u sredini) – višestruki osvajač zlata i državni prvak

29

Kol