ogulin

Novosti

25

Lis

Natječaj EU fondova za mala i srednja poduzeća

  • Članak napisao/la, administrator

Natječaj EU fondova za mala i srednja poduzeća

„Kompetentnost i razvoj MSP“, natječaj kroz koji je od 2016. godine dodijeljeno preko 1,34 milijarde kuna bespovratnih sredstava, ponovno otvara put malim i srednjim poduzećima ka EU fondovima. Prema najavi Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, sva poduzeća koja planiraju ulagati u poboljšanje poslovnog razvoja i tehnološke spremnosti, svoje će projekte moći predati već od 30. studenoga 2017.

Namjena je Poziva potaknuti mala i srednja poduzeća na investicije u početna ulaganja povezana s osnivanjem nove ili proširenjem kapaciteta postojeće poslovne jedinice, diverzifikacijom proizvodnje ili temeljitom promjenom u poslovnom procesu. U tom su smislu prihvatljiva ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, posebice kroz izgradnju i/ili opremanje poduzeća, ali i sudjelovanje na sajmovima i usavršavanje osoblja.

 

Prihvatljiva poduzeća do 250 zaposlenih

Prihvatljivi su prijavitelji poduzeća širokog raspona proizvodnih i uslužnih djelatnosti (izuzev poljoprivrede i recikliranja ) registrirana za njihovo obavljanje najmanje godinu dana prije predaje projekta. Vrijednost projekata mora biti veća od 670.000 kuna, pri čemu mala poduzeća mogu računati na povrat od 45%, a srednja od 35% uloženih sredstava. Maksimalni intenzitet potpore je 30 milijuna kuna.

 

Pravovremeno započnite s pripremom projekta

Poruka je ovo posebno novim prijaviteljima jer dio poduzetnika, koji svoje projekte iz nekog razloga nisu stigli prijaviti na prethodni natječaj, objavu ovog natječaja čekaju sa već pripremljenim projektima. Ako je suditi po prosječnoj vrijednosti dosad odobrene potpore po projektu koja je iznosila nešto više od 4 milijuna kuna, nova će omotnica biti dostatna za 60-ak projekata. Stoga poduzetnici koji svoje investicije žele sufinancirati bespovratnom potporom nemaju mnogo vremena za neodlučnost. Još jednom ističemo, podnošenje prijave moguće je od 30. studenog 2017.

Više o natječaju možete pronaći na ovoj stranici >>

Karmela Matić

 

25

Lis