ogulin

Novosti

05

Lis

10. Susret Gradova i općina – prijatelja djece održan u Ogulinu

  • Članak napisao/la, administrator

Koordinacijski odbor akcije „Grad Ogulin – prijatelj djece“, Društvo Naša djeca Ogulin i Savez društava Naša djeca Hrvatske (Središnji koordinacijski odbor akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”), uz pokroviteljstvo Grada Ogulina, pripremili su za sudionike Susreta bogat program, a tema ovogodišnjeg Susreta bila je “Odgoj i obrazovanje u zavičaju Ivane Brlić Mažuranić”.

{vsig}galerija148{/vsig}

Veliki i maleni gosti iz cijele Hrvatske uživali su u svečanom programu u Školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole u kojem su sudjelovala, naravno, djeca i pokazala što sve grad Ogulin prijatelj djece pruža svojim najmlađim stanovnicima. Kroz bogat program djeca iz Ogulina zaželjela su dobrodošlicu svim sudionicima susreta i pokazali svoje plesačke, scenske, vokalne i druge talente. U programu su sudjelovali plesna skupina Vaka Vaka pri OŠ Ivane Brlić Mažuranić, Dječja skupina KUD Klek Ogulin, zbor učenika Osnovne glazbene škole pri OŠ Ivane Brlić Mažuranić, plesna skupina Ogulinske vještice i Mažoretkinje DND Ogulin. U ime domaćina skup su pozdravile predsjednica DND Ogulin Ljiljana Kaurić, ispred Središnjeg koordinacijskog odbora „Grad Ogulin – prijatelj djece“ Anđelka Salopek te gradonačelnik Ogulina Jure Turković. Sudionicima se ispred UNICEF-a obratio prof. dr. sc. Josip Grgurić, a ispred Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece“ prof. dr. sc Aida Salihagić Kadić koja je ujedno okupljenima i predstavila presjek svih dosadašnjih Susreta.

Nakon svečanog otvaranja odrasli sudionici Susreta prisustvovali su predavanju „Nacionalni  kurikulum za obavezno obrazovanje u Hrvatskoj i europska iskustva“ kojim je prof. dr. sc. Branislava Baranović, ravnateljica Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, otvorila okrugli stol za odrasle. Uvodnim predavanjem otvorilo se pitanje odnosa zapadnoeuropskih kurikuluma (finskog, nizozemskog i škotskog) koji dijete stavljaju u fokus, bave se odgojem za interkulturalizam, kreativnošću, obrtima, životnim navikama, naspram hrvatskog centraliziranog kurikuluma. Nakon uvodnog izlaganja, održano je i predavanje na temu „250 godina školstva u Ogulinu“ te su predstavljeni primjeri dobre prakse izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece iz područja zdravlja, prevencije, aktivnog dječjeg sudjelovanja i odgoja za volontiranje koordinacijskih odbora Akcije iz Čakovca, Opatije i Zaboka. Završno su se svim prisutnima obratili i vijećnici Dječjeg gradskog vijeća grada Ogulina. U sklopu susreta postavljena je i izložba „250 godina školstva u Ogulinu“.

Za djecu su organizirane četiri kreativno zabavne radionice pod nazivima Priče iz davnine, voditelj Zdenko Bašić; Što ima novo u svemiru, voditelj Rajko Sušanj; Ogulin – kolijevka hrvatskog planinarstva (uključujući i radionicu GSS-a Ogulin), voditelji Zdravko Puškarić i Branimir Vučković te radionica Glasovi u bajci, voditeljica Slađana Kramarić. Na radionicama su se djeca družila, naučila nešto novo i stjecala nova prijateljstva. Nakon radionica za svu djecu i odrasle organiziran je i turistički obilazak bajkovitim Ogulinom, šetnja do Đulinog ponora i nezaoblizan posjet Ivaninoj kući bajke.

Hvala gradu Ogulinu na gostoprimstvu, DND-u Ogulin i koordinacijskom odboru „Grad Ogulin – prijatelj djece“ te svim sponzorima, pokroviteljima, donatorima i volonterima što su pomogli realizirati 10. Susret gradova i općina prijatelja djece.

Tekst i fotografije preuzete sa www.savez-dnd.hr

30

Ruj