Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

U subotu, 12. listopada,  članovi najmlađe dječje sekcije KUD-a Klek „Pilići“, sudjelovali su  na  11. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske i osvojili drugo mjesto.

Pod stručnim vodostvom Dijane Puškarić, oko 25- tero ogulinskih folkloraša, djece u dobi od 3 – 7 godina, predstavili su se koreografijom ogulinskih igrica i pjesmica „Cin, cin crgudan“,  prilagođenih njihovom uzrastu a koreografija je autorsko dijelo umjetničke voditeljice Društva, Nikoline Luketić. 

808 sudionika, djece i njihovih voditelja iz zemlje i inozemstva okupilo se u Kutini gdje je prikazan presjek rada 17 najboljih dječjih folklornih društava Hrvatske. Festival je započeo tradicionalnim predstavljanjem skupina u klubu Arcus.

Predsjednica kutinskog KUD-a «Ivančice», organizatora Festivala, Katica Tomac kazala je kako nakon lanjskog desetog jubileja više nije problem okupiti najbolja dječja društva na jednom mjestu, te i ove godine zahvalila  roditeljima na pomoći.

Festival, za koji se pripremaju sva dječja društva, kroz svoje županijske selekcije, iz godine u godinu sve je kvalitetniji.  Festival u Kutini je član  međunarodne folklorne organizacije CIOF, surađuje sa folklornim društvima iz inozemstva, a ove godine u revijalnom dijelu programu su nastupili i goste iz Slovačke i Češke.

U prepunoj dvorani Doma kulture festivalu su nazočili i predstavnici pokrovitelja, Grada Kutine i Sisačko moslavačke županije, a otvorio ga je gradonačelnik Kutine Andrija Rudić.

On je staknuo kako ovaj festival ima trostruku vrijednost za Kutinu: »S jedne strane radimo sa djecom i trebamo im omogućiti sadržaje koje trebaju imati u jednom gradu, druga vrijednost je da čuvamo tradiciju i ulažemo u nešto autentično po čemu se zapravo prepoznajemo i treće je to što smo uspjeli prikupiti dovoljno sredstava i nametnuti se kao centar dječjeg folklora za Hrvatsku i to je ključna činjenica.“

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu etnologinja dr. Naile Ceribašić, Vesne Zorić i Slavice Moslavac imali su težak zadatak odabrati najbolje od dječjeg folklora.

«Opći dojam se bira, ponašanje na sceni, znanje, vičnost, uređenost, pjesma. Odrasle skupine od 10 do 14 godina već imaju koreografski pripremljen nastup, a ovi mali do 10 godina su djeca. Oni se igraju s rekvizitima tako da su i pjesmice njihovog uzrasta», izjavila je predsjednica povjerenstva, etnologinja Slavica Moslavac.

U mlađoj kategoriji prvonagrađeni je je KUD Tomislav iz Cerne, drugi su bili KUD «Klek» iz Ogulina, a treći KUD «Novi Golubovec».

U starijoj kategoriji prvo mjesto osvojio je KUD «Jedinstvo» iz Splita, drugi su bili KUD Tomislav iz Andrijevaca, a treći KUD Donji Vidovec. Posebno je pohvaljena uvodna pjesma KUD-a Koledišće iz Jezera.

I ovaj veliki uspjeh najmlađih ogulinskih folkloraša, samo je još jedna potvda izuzetno kvalitetnog pedagoškog rada sa djecom u KUD-u Klek te stručnosti u scenskoj primjeni folklora kao i rekonstrukciji folklore baštine ogulinskog kraja.

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Google
 

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik