Nalazi se na vrhu brda Viničica odakle se vidi cijela Modruško-ogulinska udolina. Ulazom je okrenuta prema planini Klek, a svetištem prema Carevom Polju.

Kapela sv. Katarine
Kapela sv. Katarine


Vjerojatno su pratemelji kapelice iz predturskog doba. Oslobođenjem Like i Krbave, poslije 1689. narod je sagradio drugu kapelicu na istom mjestu od priručnog materijala. 1943. u II. svjetskom ratu srušena je bombom, a 1990. mještani su je ponovo izgradili.

Oltar sv. katarine

 

Unutrašnjost je u drvu. Na glavnom oltaru je slika naslikana na staklu, s prikazom Sv. Katarine. Uz glavni oltar su kipovi Sv. Ilije i Luke. Na uređenom i noću osvijetljenom prostoru za hodočasnike narod se okuplja na blagdane spomenutih svetaca i Duhovski ponedjeljak.

 

 

Arheološki nalazi oko kapelice sežu u 9. stoljeće prije Krista kada ovdje boravi ilirsko pleme Japoda u utvrđenoj gradini Metulum. Ovuda je prolazio važan rimski put od Senja prema unutrašnjosti Hrvatske.

Provala Turaka zaustavila je napredovanje hrvatske kulture, graditeljstva i znanosti, a do 1550. Hrvatsku površinski na oko trećinu.

Google
 

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza