ogulin

Novosti

26

Stu

Završeni Dani speleologije u Ogulinu

  • Članak napisao/la, administrator

U Ogulinu je 23. studenog 2018. održano obrazovno događanje za preko tisuću učenika osnovnih škola i njihove učitelje i nastavnike pod nazivom „Istraživači 21. stoljeća“.

Cilj događanja je bio kroz 16 paralelnih interaktivnih i istraživačkih radionica djeci, učiteljima i nastavnicima demonstrirati metode i teme suvremenog obrazovanja te pokazati da se u sustavu zaštite prirode, stručnim i znanstvenim ustanovama i strukovnim udrugama nalaze stručnjaci koji imaju već razrađene programe i metode koji su potpuno sukladni najboljem europskom obrazovanju. U izvedbi događanja je sudjelovalo oko 40 stručnjaka iz 22 ustanove ili strukovne udruge. Događanje je podržao Grad Ogulin i ogulinske osnovne škole.

Istraživači 21. stoljeća pred kojima predstoji uzbudljiva budućnost su naša djeca koja prva znanja i vještine stječu u vrtiću i osnovnoj školi. Znanstveno obrazovanje treba svoj djeci od rane dobi bez obzira što će kasnije raditi u životu.  Naglasak je na razvoju kompetencija, vještina i trajnih znanja koje učenici mogu dalje primjenjivati u interdisciplinarnom kontekstu. Sukladno preporukama ekspertne skupine Europske komisije za znanstveno obrazovanje, suvremeno obrazovanje se izvodi u suradnji dionika odgojno-obrazovnog procesa sa stručnjacima koji teme današnje znanosti i tehnologije unose u obrazovni sustav i time smanjuju njegovo zaostajanje za potrebama zanimanja i života u 21. stoljeću.

Ovim događanjem željelo se pokazati da je to moguće u Hrvatskoj i da već postoje brojne ideje koje treba poduprijeti. To je od posebnog značaja za manje gradove i naselja gdje bi usmjeravanje djece prema zanimanjima 21. stoljeća moglo biti ključno za njihov opstanak i daljnji razvoj. Zato je u dijelu događanja namijenjenog učiteljima i nastavnicima istaknut je njihov značaj u suvremenom hrvatskom društvu te potreba da se bitnim poboljšanjem njihovog statusa u društvu, plaća i uvjeta rada stvore uvjeti za uvođenje suvremenog europskog obrazovanja.

Okruglim stolom Hrvatske agencije za okoliš i prirodu o „Katastru speleoloških objekata RH“ u ogulinskog gradskoj vijećnici, jučer su završili Dani speleologije u Ogulinu. U proteklih tjedan dana je uz dvije izložbe u Gradskog knjižnici i čitaonici Ogulin o poznatim istraživačkima hrvatskog podzemlja i speleološkoj fotografiji, događanje „Istraživači 21. stoljeća“ za učenike osnovnih škola, učitelje i nastavnike te okrugli stol o Đulinom ponoru – Medvedici, tijekom vikenda održan Skup speleologa Hrvatske. Ovo stručno međunarodno okupljanje speleologa se u Hrvatskoj održava jednom godišnje od 1999. godine, a po drugi puta u Ogulinu. Uz potporu Grada Ogulina, Hrvatskih voda i speleoloških organizacija na ovogodišnjem skupu je sudjelovalo 246 speleologa iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije, a održano je 50 predavanja i prezentacija postera, Speleo Film Festival te izložba i natječaj za najbolju fotografiju.

Kako je istaknuto na okruglom stolu za građane, Grad Ogulin predstavlja idealnu lokaciju za stručna okupljanja i razvoj programa vezanih uz Đulin ponor – Medvedicu, špilje ogulinskog kraja i speleološku djelatnost. Pozicioniranjem grada kao obrazovnog i geoturističkog središta otvara se mogućnost brojnih sadržaja koji mogu dati novi zamah razvoju grada i njegovoj vidljivosti na globalnoj razini. Tome bitan doprinos mogu dati upravo stručna okupljanja speleologa čiji brojni rezultati pokazuju da je je speleološka djelatnost vrlo dinamična, zanimljiva i interdisciplinarno povezana aktivnost.

23

Stu