ogulin

Novosti

14

Ožu

Umro general Petar Stipetić

  • Članak napisao/la, administrator

Bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, rođeni Ogulinac i počasni građanin Grada Ogulina, stožerni general Petar Stipetić, umro je 14. ožujka 2018. u 81. godini života 

Rođen je 24. listopada 1937. u Ogulinu gdje je završio  osnovnu školu i gimnaziju. Vojnu akademiju Kopnene vojske bivše JNA završio je u Beogradu. U bivšoj JNA obnašao je sve dužnosti, od zapovjednika voda do zapovjednika grada Zagreba. 1989. je postao general. Do rujna 1991. bio je operativac u V. vojnoj oblasti u Zagrebu. Na poziv predsjednikom Tuđmanom je u kolovozu 1991. prelazi u Hrvatsku vojsku. 

U vrijeme Operacije Bljesak, 1995. godine, general Stipetić je bio koordinator borbenih djelovanja, a u operaciji Oluja bio je istaknuti zapovjednik sektora Sjever. Od 2000. do 2003. bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja:  Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Također je dobio  medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Ogulinci su mu iskazali zahvalnost, proglasivši ga počasnim građaninom Grada Ogulina, za izuzetan doprinos u formiranju 143. Domobranske pukovnije te zbog njegovih izuzetnih zasluga u obrane Domovine  u Domovinskom ratu.

General Stipetić bio je veliki čovjek , vojnik i domoljub urezan duboko u srca svih Ogulinaca. Neka mu je laka hrvatska zemlja.

Karmela Matić

14

Ožu