ogulin

Novosti

30

Lis

Susret s rijekom – studijsko putovanje

  • Članak napisao/la, urednik

U sklopu projekta „Susret s rijekom“ sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, održano je studijsko putovanje na deltu Neretve od 23-25.10., za dionike i članove projektnog tima s ciljem razmjene iskustava upravljanja područjem delte Neretve koje je ujedno i NATURA 2000 područje, UZ STRUČNO vođenje djelatnika JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Dubrovačko-Neretvanske županije kako bi se stekla iskustva u upravljanju i interpretaciji područja ekološke mreže koja su dio turističke ponude.

Na studijskom putovanju sudjelovali su djelatnici Karlovačke županije, Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, Grada Karlovca, Grada Ogulina, Grada Ozlja, Javne ustanove NATURA VIVA, Turističke zajednice grada Karlovca i Turističke zajednice grada Ogulina.
Prvi dan studijskog putovanja razgledan je Arheološki muzej Narona , u malom mjestu Vid koji se nalazi četiri kilometara sjeverozapadno od Metkovića. Arheološki muzej Narona je prvi „in situ“ muzej u Hrvatskoj, izgrađen na lokalitetu antičkog hrama posvećenog prvom rimskom caru Augustu i prikazuje jedinstvenu kolekciju antičkih statua nastalih u 1.st.pr.Kr. -1.st.

Posjećen je i Prirodoslovni muzej Metković u kojem se nalazi bogata i raznolika ornitološka zbirka ptica koja su obitavale i koje još uvijek obitavaju u dolini Neretve. Zbirku je osnovao slavni hrvatski ornitolog Dragutin Rucner. Osim zbirke ptica, u Prirodoslovnom muzeju nalaze se primjerci i ostalih životinja, kukaca, vodozemaca i gmazova s područja doline Neretve.

Drugi dan studijskog putovanja sudionici putovanja su na Ušću Neretve razgledali staništa ptica uz vodstvo Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Dubrovačko-Neretvanske županije, također su razgledane i promatračnice za ptice.

Stručni voditelj je predstavio način rada Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Dubrovačko-Neretvanske županije u području praćenja i zaštite ptica, načine na koje prate ptice koje ovjde obitavaju i ptice koje samo nakratko borave u dolini Neretve tijekom selidbe. Dolina Neretve je stanište za mnoge ugrožene vrste ptica.

Sudionici putovanja imali su priliku doživjeti vožnju tradicionalnom Neretvanskom lađom kroz mnoštvo malih neretvanskih kanala ususret čarobnoj dolini i jezeru Kuti koje bi uskoro trebalo postati i posebni ornitološki rezervat iznimno značajan za zaštitu prirode u dolini Neretve skrivajući brojne ptičje vrste.

22

Lis