ogulin

Novosti

13

Stu

Skup speleologa Hrvatske – Istraživači 21. stoljeća

  • Članak napisao/la, administrator

U Ogulinu će se od  23. do 25. studenog 2018. godine  održati Skup speleologa Hrvatske u okviru čega će, pored stručnog dijela,  biti organizirana i događanja za građane te  za učenike osnovnih škola i drugu zainteresiranu djecu, učitelje i nastavnike pod nazivom „Istraživači 21. stoljeća“.

Kroz 16 paralelnih radionica koje će voditi stručnjaci iz dvadesetak ustanova iz sustava zaštite prirode, obrazovanja i znanosti te stručnih udruga moći će se upoznati s različitim aspektima suvremenog znanstvenog obrazovanja.

Istraživači 21. stoljeća pred kojima predstoji uzbudljiva budućnost su naša djeca koja prva znanja i vještine stječu u vrtiću i osnovnoj školi. Znanstvenim (STEM) obrazovanjem djeca trebaju stjecati znanja i vještine kako bi se orijentirala na nova zanimanja 21. stoljeća. Znanstveno obrazovanje treba svoj djeci od rane dobi bez obzira što će kasnije raditi u životu.  Ono se gradi oko tema koje su važne za život i našu budućnost uz pomoć suvremenih metoda baziranih na problemskoj, istraživački orijentiranoj i izvanučioničkoj – terenskoj nastavi.

Pored radionica građani će imati priliku vidjeti izložbu  pod naslovom „ Vode podzemlja-Tiha voda brijeg dere- istraživači hrvatskog podzemlja, kao i sudjelovati na tribini koja će obrađivati temu špiljskog sustava Đulin ponor – Medvedica.

Učionice 21. stoljeća su zaštićena područja, muzeji, edukativni i prezentacijski centri. Grad Ogulin zahvaljujući svojim prirodnim posebnostima može isto biti jedna velika učionica za hrvatsko obrazovanje.
Stoga  pozivamo građane da se prema rasporedu organizirano uključite u navedena događanja.

 

Protokol  Skupa speleologa Hrvatske
 „ISTRAŽIVAČI 21. STOLJEĆA“

19. studenoga
19,00 sati – Otvaranje izložbe „ Vode podzemlja –Tiha voda brijeg  dere – istraživači hrvatskog podzemlja“ Gradska knjižnica i čitaonica – prizemlje         
23. studenoga  
10,00 sati – „ Istraživači 21. stoljeća „  edukativne radionice za učenike  osnovnih škola , učitelje i nastavnike i sve zainteresirane građane – Školska športska dvorana
od 10,00- 11,00 sati – učenici od 1-4 razreda
od 11,00 – 13,00 sati – učenici od 5-8 razreda
od 13,00 – 14,00 sati –  predavanja za učitelje i nastavnike
23. studenoga
17,00 sati – tribina za građane –„ Špiljski sustav Đulin ponor – Medvedica – Velika dvorana Gradske knjižnice i čitaonice

09

Stu