ogulin

Novosti

16

Vel

Sastanak gradonačelnika sa poduzetnicima Grada Ogulina

  • Članak napisao/la, administrator

Nakon obrtnika gradonačelnik Dalibor Domitrović na sastanak je pozvao poduzetnike Grada Ogulina, kojih se, usprkos Pepelnice i Valentinova odazvao  priličan broj. 

Teme sastanka bile su kao i za obrtnike : aktualna situacija o kojoj je govorio gradonačelnik, Program potpora u malom i srednjem poduzetništvu za 2018. godinu koje je prezentirao zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja, te novosti iz strukovnog obrazovanja  o čemu je govorio David Fabijan profesor Obrtničke i tehničke škole Ogulin.

Gradonačelnik je u svom izlaganju apostrofirao nekoliko većih projekata: razvoj Poduzetničke zone koja je trenutno popunjena 80 % i u kojoj grade tvrtke Reneteh, Montera i najnovije Bjelin, zaobilaznica od Poduzetničke zone do Ogulinskog Hreljina u službi razvoja gospodarstva , Retencija Ogulin, te zbrinjavanja otpada usklađeno s novom uredbom.

Od manjih projekata značajno je proširenje Vrtića, završetak Pučkog otvorenog učilišta, energetska ušteda izmjenom rasvjete po ESKO modelu, čišćenje Đulinog ponora.

Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja prezentirao je Program potpora malom i srednjem poduzetništvu . To su  subvencije kamata  na poduzetničke kredite, za projekte poduzetništva žena, za projekte mladih poduzetnika, za projekte poduzetnika početnika, za očuvanje tradicijskih zanimanja, subvencije za polaganje stručnih i majstorskih ispita, sudjelovanje na sajmovima i prezentacije projekata, te za obrazovanje i osposobljavanje poduzetnika. Grad je za ove potpore u 2018. godinu osigurao  465 tisuća kuna. Prošle godine bilo je  osigurano  305 tisuća kuna, a iskorišteno svega 100 tisuća. 

Veliki problem u strukovnom obrazovanju je nedovoljno licenciranih radionica za provođenje prakse u obrtničkim zanimanjima, istaknuo je profesor David Fabijan iz Obrtničke i tehničke škole. Stoga će škola ponovno prijeći na C model bez prakse kod obrtnika. 

Obrtnici su se žalili na promet državnom cestom D42 koja je zatvorena za kamione veće nosivosti što povećava troškove prijevoza, a isto tako i na nedostatak kvalificiranih vozača kojih će trebati više dolaskom tvrtke Bjelin. Isto tako su nezadovoljni rasporedom drvne sirovine za potrebe prerade i rezanja građe u našim pilanama.

Istaknute su i poteškoće u apliciranju projekata za bespovratna sredstva iz EU fondova zbog velike konkurencije, iako su neki poljoprivrednici iz EU fondova u zadnjih 7-8 godina povukli  preko 100.000,00 eura.

Karmela Matić

14

Vel