ogulin

Novosti

28

Lip

Ruta spisateljica (Women Writers Route) dobila je certifikat Europskog instituta za kulturne rute Vijeća Europe

  • Članak napisao/la, urednik

Podsjećamo, Ruta spisateljica usmjerena je na izvanrednu književnost i životne priče koje su obilježile borbu za ljudska i ženska prava početkom 20. stoljeća. Njihova jedinstvena uloga u povijesti i kulturnoj baštini slavenskog svijeta i cijele Europe bila je iznimno važna, ali nikada zapravo priznata. Ruta spisateljica iznimno je živopisan način otkrivanja njihovih života i kreativnosti. Povezuje simboličke i fizičke točke njihova života i rada – muzeje, spomen sobe, čitaonice, spomenike, kavane, knjižnice i druge javne prostore. Osim znanstvenih i kulturnih aktivnosti, ruta će uključivati i obogaćivati lokalne zajednice i turističke znamenitosti, kreativnu industriju, gastronomiju i kulturni turizam. Okuplja prestižna književna imena, a među njima su se našle Marija Jurić Zagorka i Ivana Brlić-Mažuranić kao predstavnice hrvatskih autorica toga vremena.

Ruta, čiji smo članovi i aktivni dionici kroz Programsko vijeće, a u čiju su udrugu uključeni i TZ grada Ogulina i sam Grad Ogulin te je naš gradonačelnik njezin počasni predsjednik, sad je jedna od 48 ruta koje trenutačno imaju ovaj prestižni certifikat. Nakon detaljnog procesa prijave, opširne evaluacije koja je uključivala i posjet Ogulinu kao primjeru dobre prakse na Ruti te rigorozne prezentacije u Luksemburgu, višegodišnji trud nagrađen je ovim priznanjem. Certifikacija je službeno predstavljena jučer na konferenciji za medije u Ljubljani, sjedištu Rute, a predstavile su je Dr. Andreja Rihter, predsjednica udruge Ruta spisateljica i direktorica Foruma Slavenskih kultura, prof. dr. Katja Mihurko Poniž, predsjednica Znanstvenog vijeća i stručnjakinja za ženske studije te profesorica na Sveučilištu Nova Gorica i Tihana Turković, predsjednica Programskog vijeća i ravnateljica Ivanine kuće bajke. Nakon predstavljanja održan je i radni sastanak na kojem su utanačeni planovi za nadolazeće razdoblje.

Certifikat Europskog instituta za kulturne rute Vijeća Europe usmjerio je pažnju Europe na život i rad književnica čiji se rad slavi na ovoj Ruti pa je tako istaknuto i ime naše Ivane Brlić-Mažuranić, a posebno nas veseli i činjenica da je time na ovoj europskoj kulturnoj karti sada smješten i naš Ogulin.

Women Writers Route Becomes the 48th Cultural Route of the Council of Europe

The Council of Europe certifies 3 new Cultural Routes – Cultural Routes: newsroom (coe.int)

 

 

 

 

21

Lip