ogulin

Novosti

09

Ožu

Prijem u gradskoj vijećnici povodom Dana žena

  • Članak napisao/la, urednik

Povodom Dana žena gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović je u vijećnici Grada Ogulina primio predstavnice Udruge žena Ogulin, ravnateljice gradskih tvrtki i ustanova i zaposlenice gradske uprave Grada Ogulina te im je tom prilikom poklonio crvene karanfile.

Ovaj cvijet se poklanja na Dan žena jer simbolizira žensku snagu i čistu majčinsku ljubav. Crveni karanfil je i simbol borbe za civilizacijske vrijednosti.

Korijeni obilježavanja međunarodnog Dana žena sežu još od 8. ožujka 1857. godine kad su u SAD-u, u gradu New Yorku, održane prve javne demonstracije kojima su žene tražile kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Demonstracije su se nastavile idućih godina, na isti datum, a kulminirale su 1908. godine demonstracijom u kojoj je sudjelovalo čak 15 tisuća žena.

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada su poginule 123 žene i djevojčice.

07

Ožu