ogulin

Novosti

15

Svi

Ponovno dozvoljeno spaljivanje na otvorenom

  • Članak napisao/la, urednik

Kako je i razmatrano na posljednjoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Ogulina, danas je gradonačelnik Dalibor Domitrović potpisao Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o zabrani spaljivanja i loženja vatre na otvorenom na području Grada Ogulina.

Obzirom da je došlo do promjene situacije, kišnog vremena,  porasla je trava te je sve raslinje ozelenilo, tako je i značajno smanjena opasnost od proširenja požara te su se stvorili uvjeti da se Odluka o zabrani spaljivanja i loženja vatre na otvorenom na području Grada Ogulina koja je na snazi od 8. travnja ukine.

Iz Područne vatrogasne zajednice Ogulin navode da se spaljivanje može dopustiti uz obvezno javljanje najbližoj i nadležnoj vatrogasnoj postrojbi, a prilikom spaljivanja potrebno je osigurati minimalne mjere vatro-zaštite, dovoljan broj odraslih osoba sa prikladnim alatom, lopatama, vodom i sličnim sredstvima za gašenje eventualno nastalog požara. Preporuka je spaljivati manje količine gorivog materijala (do 1 m3) . Skupiti više manjih gomila, te ih paliti pojedinačno, tek kada prethodna izgori ili ako se spaljuju zarasle površine, svakako vršiti spaljivanje manjih dijelova posebno, uz pravljenje požarnih barijera, košenjem, malčiranjem, preoravanjem i slično.

Također, osobe koje ne mogu same osigurati dovoljne mjere vatro-zaštite, dužne su se javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi, koja će izvršiti spaljivanje na otvorenom prostoru bez naknade.

 

13

Svi