ogulin

Novosti

21

Stu

„Pametni projekti“ grada prihvaćeni za financiranje iz EU fondova

  • Članak napisao/la, urednik

Još dva projekta Grada Ogulina prihvaćena su za sufinanciranje iz fondova EU. Radi se o projektu „Informatizacija gradske uprave Grada Ogulina“ vrijednom 494 tisuće kuna i o projektu „Grad Ogulin – Pametan Grad“ vrijednom 392 tisuće kuna. Iz EU fondova je, sukladno natječajnim uvjetima, za oba projekta odobren maksimalni iznos od 200 tisuća kuna po projektu. Prema tome ukupna vrijednost projekata iznosi 886 tisuća kuna, od čega će se 400 tisuća kuna sufinancirati iz EU fondova.

Projekt „Informatizacija gradske uprave Grada Ogulina“ odnosi se na unapređenje gradskih baza podataka, gradskog geografsko informacijskog sustava koji sadrži podatke o komunalnoj infrastrukturi, gradskoj imovini i izgrađenosti prostora. Projekt se odnosi i na uvođenje sustava daljinskog prikupljanja podataka, izradu digitalnog ortofoto snimka i digitalnog modela terena. U okviru projekta omogućit će se stanovnicima Ogulina pristup raznim podacima i to putem interneta, digitalnih infostupova i aplikacija za mobitele.

U okviru projekta „Grad Ogulin – Pametan Grad“ na ključnim lokacijama grada postavit će se interaktivni panoi na kojima će građani i turisti moći dobiti razne informacije o gradu. Uvođenjem sustava video nadzora uspostavit će se nadzor gradskog prometa, infrastrukture i imovine, pa će se samim time znatno poboljšati razina sigurnost građana i javne imovine. Postavit će se sustav kontrole kvalitete zraka i mjerenja razine buke, a to podaci će biti prikazani na interaktivnim panoima.

Projekte su pripremili službenici zaposleni u gradskoj upravi Zdenko Trninić i Dubravko Belančić. Rok za provedbu projekata je 18 mjeseci, odnosno godinu i pola.

13

Stu