ogulin

Novosti

13

Vel

Održana 8. sjednica Savjeta za branitelje i civilne stradalnike Domovinskog rata

  • Članak napisao/la, admin

Na poziv gradonačelnika Dalibora Domitrovića održana je 8. sjednica Savjeta za branitelje i civilne stradalnike Domovinskog rata koji ima ulogu savjetodavnog tijela gradonačelnika. Pored većine članova Savjeta na čelu s predsjednikom Milanom Poljakom, sjednici je nazočila i ravnateljica Zavičajnog muzeja Ogulin Ana Krznarić koja se osvrnula na prvu točku dnevnog reda i izradu idejnog rješenja projekta Povijesnog muzeja, na temu Ogulin u ratu kroz povijest, u zgradi na adresi B. Frankopana 9. Gradonačelnik je napomenuo kako već neko vrijeme postoje inicijative i ideje o uređenju i namjeni ove zgrade, a radi se o vrlo zahtjevnom projektu u svakom smislu, posebno financijskom, za koji je potrebno financiranje kroz EU fondove. Svi nazočni jednoglasno su podržali ovu ideju, koja ima dug put do ostvarenja, s namjerom njezine realizacije za sadašnje, a posebno buduće generacije.

Druga točka dnevnog reda odnosila se na prijedlog general-pukovnika u miru Mate Pađena upućenog gradonačelniku Domitroviću o imenovanju gradskog prostora ili građevinske infrastrukture grada Ogulina po imenu 143. brigade HV koji je, sa zadovoljstvom, podržan od svih prisutnih te je usuglašeno da će most preko rijeke Dobre (ranije plavi most) biti nazvan, zasluženo, po imenu 143. brigade HV. Članovi Savjeta jednoglasno su podržali i ovu točku. Naknadno će se odrediti primjeren datum ovog imenovanja.

Jednoglasno je podržana i treća točka koja se odnosila na izradu murala posvećenoga ogulinskim braniteljima za njihovu hrabrost i požrtvovnost. Oslikao bi se zid u Ulici Augusta Šenoe, uz duž željezničke pruge. U svrhu izrade murala raspisao bi se natječaj za izbor najpovoljnijeg idejnog i vizualnog rješenja.

U nastavku sjednice, pored ostalih tema koje se odnose na braniteljsku tematiku, član Savjeta, predsjednik Udruge branitelja i veterana voda vojne policije pri 143. brigadi HV Ogulin Mate Gerić iznesao je namjeru paljenja baklji na Jezeru Sabljaci i nastavku jedinstvenog obilježavanja Dana državnosti u našem gradu što je također podržano od svih prisutnih članova Savjeta.

12

Vel