ogulin

Novosti

11

Sij

Odlagalište Sodol se ne zatvara

  • Članak napisao/la, administrator


Narodne novine su 9. siječnja objavile Odluku Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojom se definira redoslijed zatvaranja odlagališta u Republici Hrvatskoj. Ovom odlukom se većina odlagališta u Republici Hrvatskoj zatvara. Međutim, na zadovoljstvo građana Ogulina i okolice među njima nije i odlagalište Sodol koje će ostati otvoreno do pokretanja CGO Babina Gora.

Da se Sodol našao na listi odlagališta koja se zatvaraju, kako je bilo planirano prvotnim planom, otpad iz Ogulina bi se morao odvoziti u Rijeku na CGO Marišćina, što bi koštalo između 150 i 200 eura po toni, a to znači da bi se građanima računi za odvoz otpada povećali barem dvostruko u odnosu na sadašnje nove cijene.

Zatvaranje odlagališta Sodol bilo je od strane ministra Tomislava Ćorića najavljeno još u siječnju prošle godine, na sastanku s čelnicima gradova i općina Karlovačke županije održanom u Karlovcu. Odmah nakon tog sastanka gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović je poduzeo niz aktivnosti kako do toga ne bi došlo, što je u konačnici urodilo plodom.

Gradonačelnik je održao niz sastanaka s projektantima, inspektorima te u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, u Ogulinu i u Zagrebu. Upućeni su brojni dopisi prema fondu, ministarstvu i ministru Tomislavu Ćoriću kojima se obrazlože nužnost da se odlagalište Sodol zadrži i posljedice ako se ono zatvori. Naime, na ovo odlagalište svoj otpad ne odlažu samo žitelji Ogulina, već i susjednih općina Josipdola, Saborskog i Plaškog, a nakon zatvaranja drugih odlagališta u Republici Hrvatskoj za očekivati je da će se broj korisnika, općina i gradova koji će otpad dovoziti ovamo, još povećati. Svima njima bi se cijena zbrinjavanja otpada drastično povećala jer bi otpad morali voziti na CGO Marišćina u Rijeci ili još i dalje.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i ministar Tomislav Ćorić prepoznali su značaj ovog odlagališta i gradonačelnikove argumente. Na zadovoljstvo gradske vlasti i žitelja Ogulina i okolice izmijenili su prvotni plan te su odlagalištu Sodol odlučili dozvoliti nastavak rada.

04

Sij