ogulin

Novosti

14

Ruj

Obilježavanje Dana Grada Ogulina

  • Članak napisao/la, administrator

Obilježavanje Dana Grada Ogulina

Obilježavanje se nastavilo svečanom procesijom ulicama grada i svetom misom u crkvi Sv. Križa koju je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Poslije svete mise u Školskoj športskoj dvorani pri OŠ Ivane Brlić Mažuranić održana je svečana sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Milan Sabljak. Sjednici su nazočili mnogi ugledni gosti, predstavnici ministarstava, vojske, policije, županije, gradova i općina, udruga i ustanova te mnogi drugi predstavnici i pojedinci. Nazočnima su se obratili domaćin Jure Turković, župan Karlovačke županije Ivan Vučić kao i gosti koji su čestitali Dan Grada i blagdan uzvišenja sv. Križa.

{vsig}galerija145{/vsig}

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja Grada Ogulina za 2016. godinu. Priznanje za životno djelo, zbog velikog doprinosa unapređenja vatrogastva i zaštite od požara, dobio je Franjo Kolić, a priznanje Grada Ogulina za stvaralački rad uručena su Katedri čakavskog sabora Modruše za 10 godišnji rad na izučavanju povijesti, narodnog života i kulture okolice Modruša, Ogulina i središnje Hrvatske, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Ogulin za 20 godina rada u vatrogastvu na zaštiti i spašavanju,Radioklubu Ogulin za 40 godina rada na području radioamaterizma, kao i  časnim sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova za 60 godina pastoralnog i humanog rada u župi Sv. Križa i u gradu Ogulinu.

Grad Ogulin svečano je obilježio Dan Grada i Župe Svetog Križa. Tom prigodom Puhački orkestar DVD-a Ogulin održao je mimohod gradskim ulicama, a nakon toga izaslanstvo Grada Ogulina Karlovačke županije i braniteljskih udruga položili su vijence i upalili svijeće na Trgu hrvatskih rodoljuba. Svečanu procesiju i Svetu misu u crkvi Sv. Križa, predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Ovim povodom održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Milan Sabljak. Sjednici su nazočili brojni ugledni gosti, predstavnici ministarstava, županija, gradova, ustanova, udruga kao i mnogi drugi predstavnici i pojedinci.

Nakon obraćanja gradonačelnika Jure Turkovića, prisutnima su se obratili i gosti te čestitali blagdan Uzvišenja Sv. Križa i Dan Grada Ogulina 14. rujna. Na ovoj svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja Grada Ogulina za 2016. godinu. Priznanje za životno djelo, za veliki doprinos unapređenju vatrogastva i zaštite od požara, dobio je Franjo Kolić.

Priznanja Grada Ogulina za stvaralački rad uručena su:
Katedri čakavskog sabora Modruše za 10 godišnji rad na izučavanju povijesti, narodnog života i kulture okolice Modruša, Ogulina i središnje Hrvatske., Javnoj vatrogasnoj postrojbi Ogulin za 20 godina rada u vatrogastvu na zaštiti i spašavanju., Radioklubu Ogulin za 40 godina rada na području radioamaterizma, kao i  časnim sestrama Družbe Isusove Presvetog Srca Isusova za 60 godina pastoralnog i humanog rada u župi Sv. Križa i u gradu Ogulinu.

U utorak 13. rujna, održana je pobožnost križnoga puta na ogulinskoj kalvariji na Kopaniku. Tom je prigodom ogulinski župnik i dekan Robert Zubović, u nazočnosti mnogobrojnih vjernika, blagoslovio je novopostavljeni križ. Riječ je o križu visokom 14 metara. Njegova visina simbolizira broj postaja križnog puta. Zajednički su ga financirali Grad Ogulin i Župa, a cjelokupna investicija stajala je oko 250.000 kuna. Prije samog blagoslova župnik Zubović zahvalio se svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju želje mnogih vjernika u postavljanju križa.

Blagoslovu je nazočio župan Karlovačke županije Ivan Vučić, kao i izaslanstvo Grada Ogulina na čelu s gradonačelnikom Jurom Turkovićem.

Karmela Matić

12

Ruj