ogulin

Novosti

07

Lip

Najava – 11. Ogulinski festival bajke

  • Članak napisao/la, administrator

Bajka i Ogulin nisu se spojili slučajno, povezala ih je Ivana Brlić-Mažuranić jedna od najčudesnijih europskih autorica kad je ta književna vrsta posrijedi. Ivana je rođena u Ogulinu i dva puta ga posjetila u djetinjim godinama, njena proza nadahnuta je pričama koje je kao dijete slušala podno Kleka, a grad joj se odužio utemeljujući jedinstveni muzej bajke Ivaninu kuću bajke i Ogulinski festival bajke, koji je ove godine sav u njenom znaku.

 Najava - 11. Ogulinski festival bajke

“Ovogodišnji festival bajke posvećen je 100 obljetnici izdanja za hrvatsko i svjetsko  pripovijedanje jedinstvenih Priča iz davnine, a za bogat festivalski program zaslužan je umjetnički direktor Mario Kovač”, kaže Ankica Puškarić, jedna od utemeljteljica projekta Ogulin – zavičaj bajke i ravnateljica Ivanine kuće bajki. Što to Frankopanski kaštel, gradske ulice, trgovi, parkovi i dvorane nude posjetiteljima?

Prije svega nepresušnu radost pripovijedanja u svim njegovim formamam: od tradicionalne koju su od uha do uha, od jastuka do jastuka u davninama njegovale bake preko klasičnih teatarskih uprizorenja sve do suvremenih multimedijalnih instalacija.

“Djeca obožavaju bajke, ali jednako tako ih vole i umirovljenici. Veliko mi je zadovoljstvo kada mi stariji ljudi priđu i kažu kako im dugo nitko nije ispripovijedao bajku i kako su se na čas vratili u djetinjstvo. Ponekad mi je žao što srednje generacije u svojoj žurbi ne daruju sebi takve trenutke, a festival bajki je upravo idealno mjesto za obiteljsko, trogeneracijsko uživanja u priči”, kaže Sabina Sabljak, Ogulinka i pripripovjedačica. Uz nju će Regoča pripovijedati još tri Ogulinke Monika Milanović, Sanja Kolić i kao posebna atrakcija jednaestogodišnja Gabi Puškarić.  Svega ne bi bilo da tu nije prva dama pripovijedanja Jasna Held a narodne price koje pripovijeda su nezaobilazna poslastica posjetiteljima OGFB-a.

 Najava - 11. Ogulinski festival bajke

“Ivanine bajke su vrelo nacionalne baštine u kojima su obljubljene vrijednosti učenja, stvaralaštva i mudrosti naših predaka s jasno određenom misli ljubavi prema Bogu, prirodi, Domovini, jeziku, majci, ocu, čovjeku. Inspiracija su hrvatskoj umjetnosti od kada su nastale ali znatno manje kada je riječ o pripovjednoj produkciji. Simbolično u godini stoljeća prvog izdanja zbirke Priče iz davnine, četiri Ogulinke će pripovijedati bajku Regoč ponad samog Đulinog ponora – ponad Legengrada. Pripovijedanje na poseban način iskazuje smisao festivala kao i sve predstave, kreativne radionice, ulične akrobacije, ošminkavanje, bubnjanje, bicikliranje,… : slavimo stvaralaštvo, obiteljsko druženje, interakciju i naravno bajku kao kraljevski žanr dobrih završetaka”, kaže Aleksandra Kolić Puškarić iz TZ Ogulin, ističući kako je u ta tri posebna Ivanina dana teško izdvojiti događaj koji posjetitelje u tren neće nadahnuti dobrom energijom. Iz godine u godinu prepoznaje se to diljem Hrvatske, danas je Ogulinski festival bajke manifestacija koja privlači turiste i među glavnim je motivima dolaska u destinaciju. Bilježi 17.000 posjetitelja, a kao ključni turistički proizvod inicira bogaćenje ugostiteljske ponude i porast broja smještajnih kapaciteta.

“Na otvorenju u petak, zajedno s Buditeljima i njihovim bubnjevima probudit ćemo bajku i družiti se sa smiješnim likovima koji su se nazvali Artistika. Od tog trena dobre vijesti samo se smjenjuju: pripovijedanje Margarete Peršić na samom početku pa rođendanska torta odmah za predah, Predstava Stoliću, Prostri se!, Čudesna šuma Jasne Held, radionica vizualne komedije talijanskog majstora mimike Paola Avatanea, pa Teatar Puna kuća i Spektakl – pripovijedanje bajke Regoč! O to nije sve – za laku noć koncert na dječjim igračkama Alexe Dexe I to je samo petak. Subota, nedjelja – priče su nove. Posjetitelje će posebno oduševiti vrsne kazališne predstave kao što je to Šegrt Hlapić kako bi ga igrala Kazališna družina Pinklec, Šuma Striborova kazališta Hotel Bulić i Mala Vještica Trikocirkus teatra u koprodukciji s kazalištem Mala scena.” kaže Aleksandra dodajući kako se neke priče pripovijedaju i na kotačima – u subotu je na programu rekreativna biciklijada – Ciklobajka, a po promotivnim cijenama, iz pravca Rijeke i Zagreb možete doći vlakom Karlekom. Lokalni ugostitelji pripremaju slasna iznenađenja – zato nemojte promašiti festivalski info pult – gdje možete saznati sve što će vaš izlet ili vikend učiniti bajkom.
Najbolji dojam stječe se ipak iz onoga što su nam rekle neke od veteranki festivala.

“Festival bajke je nešto super, super super. Na njega idem cijeli svoj život, to znači da sam u bajci proživjela točno 33 dana”, kaže jedanestogodišnja Gabi Puškarić. Dvije godine mlađoj Lani Puškarić festival je” najljepši događaj u životu” a posebno “šminjkanje ruku i lica” u Make up šatoru, u kojem mladi posjetitelji u tren i sami postaju likovi iz bajke.
Ako vas sve to nije uvjerilo da drugog vikenda u mjesecu lipnju jednostavno morate biti u Ogulinu, onda je to najbolji dokaz da vam hitno treba jedno brzo šminjkanje u Gabinom i Laninom make up stilu. Bez obzira odakle dolazite, jeste li mama, tata, djed ili baka il tek putnik namjernik zastao usred ogulinske dobre priče.

 Najava - 11. Ogulinski festival bajke

KARLEK INFO
Vozni red: Zagreb GK – Ogulin
 
Polazak: Zagreb GK 7.50 – Karlovac 8.32 – Ogulin 9.31
Povratak: Ogulin 18.00 – Karlovac 19.02 – Zagreb GK 19.42
 
Povratne karte za relaciju Zagreb GK – Ogulin možete kupiti na blagajni zagrebačkoga Glavnog kolodvora po sljedećim cijenama:
 
–    50 kn za odrasle
–    25 kuna za djecu od 4 do 12 godina
–    besplatno za djecu do 4 godine (najviše dvoje djece u pratnji roditelja, ostala djeca plaćaju 25 kuna)
–    10 kn za prijevoz bicikla i kućnih ljubimaca
 
Povratne karte za relaciju Karlovac – Ogulin možete kupiti na blagajni kolodvora Karlovac po sljedećim cijenama:
–    40 kn za odrasle
–    20 kuna za djecu od 4 do 12 godina
–    besplatno za djecu do 4 godine (najviše dvoje djece u pratnji roditelja, ostala djeca plaćaju 20 kuna)
–    10 kn za prijevoz bicikla i kućnih ljubimaca
 
 
Vozni red: Rijeka – Ogulin
 
Polazak: Rijeka 7.25 – Fužine 8.18 – Delnice 8.36 – Skrad 8.56 – Moravice 9.15 – Vrbovsko 9.23 i Ogulin 9.45
Povratak: Ogulin 16.04 – Vrbovsko 16.26 – Moravice 16.35 – Skrad 16.53 – Delnice 17.08 – Fužine 17.26 – Rijeka 18.22
                Ogulin 18.42 – Vrbovsko 19.01 – Moravice 19.10 – Skrad 19.27 – Delnice 19.40 – Fužine 19.56 – Rijeka  20.41  
 
Rijeka – Ogulin, Fužine – Ogulin i Delnice – Ogulin
 
Povratne karte za relacije Rijeka – Ogulin, Fužine – Ogulin i Delnice – Ogulin možete kupiti na blagajnama kolodvora Rijeka, Fužine i Delnice po sljedećim cijenama:
–    50 kn za odrasle
–    25 kuna za djecu od 4 do 12 godina
–    besplatno za djecu do 4 godine (najviše dvoje djece u pratnji roditelja, ostala djeca plaćaju 25 kuna)
–    10 kn za prijevoz bicikla i kućnih ljubimaca
 
Skrad – Ogulin
 
Povratne karte za relaciju Skrad – Ogulin možete kupiti na blagajni kolodvora Skrad po sljedećim cijenama:
–    40 kn za odrasle
–    20 kuna za djecu od 4 do 12 godina
–    besplatno za djecu do 4 godine (najviše dvoje djece u pratnji roditelja, ostala djeca plaćaju 20 kuna)
–    10 kn za prijevoz bicikla i kućnih ljubimaca
 
Moravice – Ogulin i Vrbovsko – Ogulin
 
Povratne karte za relacije Moravice – Ogulin i Vrbovsko – Ogulin možete kupiti na blagajnama kolodvora Moravice i Vrbovsko po sljedećim cijenama:
–    34 kn za odrasle
–    17 kuna za djecu od 4 do 12 godina
–    besplatno za djecu do 4 godine (najviše dvoje djece u pratnji roditelja, ostala djeca plaćaju 17 kuna)
–    10 kn za prijevoz bicikla i kućnih ljubimaca

Kontakt za medije:
Ankica Puškarić, direktorica OGFB-a: 098 364 329; ogfb@ka.t-com.hr
Mario Kovač, umjetnički director OGFB-a: 098 9477963
Aleksandra Kolić Puškarić, izvršna producentica OGFB-a: 099 7038116; aleksandra@tz-grada-ogulina.hr

04

Lip