ogulin

Novosti

11

Tra

Međunarodna suradnja francuskih učenika iz Gignaca i Oš Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin

  • Članak napisao/la, administrator

Naši gosti doputovali su avionom do Zadra, a u Zračnoj luci Zemunik dočekale su ih nastavnice Marina Turudić i Renata Hasan. Nakon srdačnog pozdravljanja, naši gosti su se uputili autobusom prema Ogulinu. Učenici su stigli u Ogulin oko 21,30. Rasporedili su se po obiteljima i krenuli kućama.

{vsig}galerija127{/vsig}

U četvrtak, 7. travnja 2016.g. francuski prijatelji pratili su nastavu i poučavanje učitelja u našoj školi. Posjetili su satove Engleskog jezika kod učiteljica Marine Turudić i Renate Hasan, Likovnu radionicu kod učiteljice Adriane Vukelja, sat Matematike kod profesorice Tihane Salopek, sat Fizike kod profesorice Suzane Ninković, sat TZK kod profesora Vilka Sušnja i radionicu na satu Tehničke kulture kod profesora Nikole Božičevića.

Budući da je i sam posjet učenika iz Francuske rezultat potpisivanja Povelje u prijateljstvu između Grada Ogulina i francuskog Gignaca u travnju 2013., francuske prijatelje došao je pozdraviti i gradonačelnik Ogulina g. Jure Turković. Gradonačelnik se obratio prisutnima zaželjevši gostima ugodan boravak u Ogulinu i Hrvatskoj pohvalivši suradnju naše i francuske škole.

Naši gosti, učenici iz Gignaca i njihove nastavnice Christine Berna, Amalia i Charlotte Vian, ističu oduševljenje dosad viđenim ljepotama i gostoprimstvom učenika i djelatnika Škole. Nakon zajedničkog ručka, gosti iz Francuske i naši učenici posjetili su Ivaninu kuću bajke i Zavičajni muzej Ogulin uz stručno vodstvo. Zahvaljujemo Ankici Puškarić, ravnateljici Ivanine kuće bajki  i Nikolini Luketić Delija, ravnateljici Pučko otvorenog učilišta Ogulin na donaciji ulaznica za naše i francuske učenike dok profesoru Abramoviću zahvaljujemo na prevođenju s hrvatskog jezika na francuski jezik. U večernjim satima, od 19 – 21 sat, učenici su se zabavili uz disco-večer u prostoru Školske športske dvorane. Kroz sve programe naše goste je, uz učiteljice Marinu Turudić i Renatu Hasan, pratila i učiteljica engleskoga jezika Jasmina Salopek Smolčić kao i ravnateljica Škole Anđelka Salopek.

U petak, 8. travnja 2016. u 7 sati sa svojim francuskim gostima krenuli smo za Pulu i Brijune. Vrijeme je nam baš nije išlo u prilog iako je dan ranije u Ogulinu bio lijep, sunčan dan. Nakon razgledavanja Arene i Pule uz stručnog vodiča, uputili smo se u Fažanu gdje smo brodom otišli i posjetili jedan od najljepših nacionalnih parkova u Republici Hrvatskoj – Brijune. Po povratku kući otišli smo u McDonald’s na „Vratima Jadrana“. Vratili smo se kući oko ponoći, umorni, ali sretni i zadovoljni jer je sve prošlo u najboljem redu.

Četvrti dana boravka naših prijatelja iz Gignaca s juga Francuske obogatili smo odlaskom u Muzej krapinskih neandertalaca koji je smješten nedaleko svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak. Arhitektura, evocira stanište pračovjeka – poluspilju, a njezin volumen, proporcije i pročelje proizišli su iz analize nekadašnjeg izgleda danas urušene krapinske poluspilje.

Pedagoška djelatnost obuhvaća radionice, igraonice, predavanja, izložbe i druge programe kojima se Muzej krapinskih neandertalaca približava različitim skupinama posjetitelja te su naši gosti iz Francuske bili oduševljeni ovim nalazištem i radionicama.  Iz Krapine uputili smo se s francuskim prijateljima u glavni grad Republike Hrvatske – Zagreb, gdje su uz stručnog vodiča na francuskom jeziku saznali o Donjem i Gornjem gradu te mnogim drugim kulturnim znamenitostima grada Zagreba. Na Trgu Josipa bana Jelačića posjetila se i trgovina „Kraša“ gdje su se kupili slatkiši, a u obližnjoj suvenirnici – suveniri. Tog dana vratili smo se kućama oko 18, 30 sati kako bi se oprostili od svojih domaćina, učenika i roditelja u čijoj su obitelji francuski učenici bili smješteni. Trebalo se spakirati za sutrašnji povratak kući – u Francusku. Došao je i dan povratka. Toplom prijateljstvu nije smetala ni kiša ni hladan vjetar koji su nas uporno pratili i peti dan. Školsko dvorište je živnulo u nedjelju, u ranim jutarnjim satima dok su Ogulinci još spavali. Snenih i suznih očiju prijatelji su izmjenili posljednje riječi i zagrljaje. Kraj drugog hrvatsko-francuskog susreta značio je važnu, međunarodnu suradnju koja je prerasla u  snažno prijateljstvo. Uz obećanje o ponovnom susretu za godinu dana, naši prijatelji krenuli su prema zračnoj luci Zemunik.

Ovom prilikom se zahvaljujemo našim učiteljicama: Marini Turudić, Renati Hasan, Jasmini Salopek Smolčić, našoj ravnateljici Anđelki Salopek i Gradu Ogulinu, a ponajviše Putničkoj agenciji Klek i gospodinu Saši Vejzoviću koji je sve dane bio naš pratitelj na svim putovanjima, a učiteljicama velika pomoć.

Našim francuskim prijateljima još jednom smo poželjeli sretan put uz želju da se vidimo sljedeće godine u Francuskoj! Sretno!

Anđelka Salopek, ravnateljica OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin

 

09

Tra