ogulin

Novosti

31

Srp

Matica hrvatska Ogulin

  • Članak napisao/la, administrator

Matica hrvatskaOgranak Matice hrvatske u Ogulinu utemeljen
je 1971. godine, a već je 1972. godine od komunističkih vlasti
bio zabranjen, a njeni čelnici uhićeni. Rad Ogranka je obnovljen
tek 27. prosinca 1990. godine.

Za vrijeme Domovinskog rata Ogranak je radio s velikim zanosom,
potičući raznolike kulturne priredbe i humanitarne aktivnosti.
 

Organiziranjem kulturnih tribina, gostovanjem uglednih umjetnika
i izdavanjem knjiga iz hrvatske povijesti, članovi Matice su uspjeli
obilježiti poznate datume i obljetnice iz hrvatske povijesti i
kulture.

Predsjednica Matice hrvatske – ogranka Ogulin je Višnja Lipošćak, prof.

 

Povijest Matice hrvatske Ogulin

1994. godine. Surađuje s likovnim društvom “Frankopan”, pjevačkim zborom “Klek”, a posebno s ogulinskim školama. Povodom 155. obljetnice osnutka Matica hrvatska organizira akciju stotinu knjiga za školske knjižnice, pa tako Gimnazija Bernardina Frankopana i Obrtnička i tehnička škola Ogulin, obogaćuju svoje knjižnice novim knjigama.

U osnovnim školama raspisan je natječaj za literarne radove na zavičajnom govoru, a najbolji uradci nagrađeni su knjigama. Sve škole u gradu dobile su na poklon reprodukciju slike Vlahe Bukovca: Hrvatski preporod.
Matica posreduje pri posjeti dječjih pisaca I. Osnovnoj školi. Također organizira posjet švedske glumice Ingele Karlson sa monodramom Ivana Orleanska u Gimnaziji Bernardina Frankopana u Ogulinu.

Posljednjih nekoliko godina posebna je pažnja posvećena suradnji s drugim udrugama Matice hrvatske. U Ogulinu gostuje Matica hrvatska Križevci i njihova glazbena škola. Organiziran je susret ogranaka četiri susjedne županije sa ciljem da se upozna povijesna baština ogulinskog kraja. Tom prilikom postavljena je i izložba: Ogulin u slici i riječi. Uspostavljene su veze s udrugama u Zaboku, Sisku, Slavonskom Brodu, a posebno s Maticom hrvatskom Senj i gradskim muzejom. Rezultat te suradnje bila je izložba: Senj i Frankopani, a sve u sklopu priprema za obilježavanje 500 godina osnutka Ogulina. Tim povodom postavljena je i izložba: Ogulin u dokumentima Senjskog biskupskog arhiva čiji je autor mons. Mile Bogović. U Ogulinu se dugo pamtio koncert Dubrovačkog komornog zbora u crkvi Sv. Križa pod ravnanjem Frana Krasovca.

Od 1991. i prvog izdanja tj. Pretiska knjige Milana Hanžeka: Zulejka, velika pažnja se posvećuje izdavačkoj djelatnosti Matice hrvatske. 1992. izlazi prvi kalendar Matice hrvatske Ogulin s motivima ogulinskih ulica. Nakon toga slijede: Povijesno-turistički vodič grada, zatim Saborsko i uža okolica Josipa Krizmanića, zbirka pjesama Dinke Gašparović i Ivane Polić: Pjesme posve različite. Te zbirka duhovne lirike Milana Špehara: Moj otac. Posebno mjesto zauzima pretisak knjige iz 1926. godine Mile Magdića: Topografija i povijest Ogulina.

Izdanjem Urbara modruškog iz 1486. godine započinje vrijeme intenzivnih priprema za obilježavanje 500 godina osnutka grada u 2000. godini. Zato izdanje Matica hrvatska Ogulin nagrađena je Brončanom poveljom Matice hrvatske u Zagrebu.

1999. posebno je obilježena 125. godina rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. Tom prilikom izlazi knjiga: Priče iz davnine sa ilustracijama Vladimira Kirina na hrvatskom i njemačkom jeziku zašto je Matica hrvatska Ogulin nagrađena Zlatnom poveljom Matice hrvatske u Zagrebu. Izdanje ovih knjiga bio je povod za gostovanje Matice hrvatske Ogulin u Stutgardu i Ludwigshafenu kod članova Hrvatskih kulturnih društava i udruga Matice koje se zanima za njemačko izdanje knjige. Izdanje na hrvatskom jeziku djelomično je otkupilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Matica hrvatska Ogulin prihvaća se suizdavaštva projekta Hrvoja Salopeka : Stari rodovi ogulinsko-modruške udoline. Knjiga je doživjela dva izdanja.

Za Uskrs 2000. godine organiziran je susret članova Matice hrvatske iz Njemačke i Ogulina, te predstavnika središnjice iz Zagreba.

Nakon kalendara 1992. redovito izlaze tematski kalendari Matice s motivima: Sakralne građevine ogulinskog kraja, Klek i frankopanska kula u djelima likovnih umjetnika, Ogulin u djelima ogulinskih slikara, stare razglednice Ogulina i dr. Likovni prizori popraćeni su odabranim tekstovima hrvatskih književnika ili su edukativnog karaktera. Posebno je vrijedno izdanje seta starih razglednica Ogulina pod naslovom: Slike iz prošlosti.

Kruna desetogodišnjeg rada Matice hrvatske Ogulin je monografija: Ogulin povijesna i kulturna baština koja je tiskana u rujnu 2000. godine, a povodom proslave 500 godina osnutka grada Ogulina. U knjizi su okupljena značajna imena hrvatske kulture i znanosti sa svojim prilozima, kao i prilozi članova ogulinske Matice. Knjiga je vrlo dobro primljena u širokoj kulturnoj javnosti Hrvatske jer doista donosi pregled povijesnih, kulturnih i inih zbivanja u posljednjih 500 godina na području grada i okolice.

Svojim radom Matica hrvatska Ogulin potvrdila se kao vodeća kulturna udruga u našem gradu. Ostala je vjerna svome iskonskom pozivu širenja prosvjete, kulture i napretka grada, zavičaja i domovine Hrvatske.

31

Srp