ogulin

Novosti

08

Kol

Legende Ogulina

  • Članak napisao/la, administrator

Đulin grad

Đulin grad

 

Narod je u prošlosti ogulinsku utvrdu, tj. Frankopanski kaštel zvao Đulin grad ili Zulum grad, odnosno Julin grad, povezujući ime grada uz legendu o djevojci Đuli, Juli ili Zulejki koja se zbog nesretne ljubavi bacila u preko 30 m dubok ponor rijeke Dobre.

Po uspomeni na ovaj događaj, žitelji šireg područja grada Ogulina i danas ovaj ponor zovu Đulin ponor, a rijeku Dobru, jednostavno Đula.

 

Klečke vještice

Klečke vještice

Svojim oblikom i gorostasnim izgledom Klek je oduvijek bio inspiracija narodnoj mašti, pa su za njega vezane mnoge stravične priče i legende.

Jednu priču zabilježio je u 17. stoljeću Valvasor. Zabilježio je, naime, narodno vjerovanje da se za vrijeme olujnih noći na samom vrhu Kleka, u ponoć, skupljaju vještice, vile planinkinje i vilenjaci iz cijeloga svijeta, a njihovo kolo i vrisak dopiru do samoga grada Ogulina.

Kada dođete na Klek i kada Vas dočeka natpis “Dobro došli u carstvo klečkih vještica”, nemojte posustati.
Ako ih ne uplašite i ne razljutite, dopustiti će Vam da budete dio njihovog carstva, te da ih promatrate kako pjevaju, plešu i kolo vode.

 

Šmitovo jezero

Shmitovo jezeroU Zagorju Ogulinskom, u selu Ivanci, nalazi se jedno od mnogobrojnih jezeraca ovoga kraja, Šmitovo jezero.

Smješteno je na padini Velike Kapele i duboko oko 60 m.

Za njega je vezana narodna predaja da je zmaj, koji je živio u tom jezeru, uhvatio djevojku, koju je je spasio Sv. Juraj.

Da je priča istinita, u nju i danas vjeruju mnogi i to potkrepljuju “dokazom” kako i danas na kamenu pokraj jezera postoji sačuvan otisak kopita konja Sv. Jurja.

 

08

Kol