ogulin

Novosti

01

Vel

Koordinacija tvrtki i ustanova s gradonačelnikom

  • Članak napisao/la, admin

U gradskoj upravi je održana koordinacija s ravnateljima i direktorima gradskih tvrtki i ustanova. Sastanak je započeo gradonačelnik Dalibor Domitrović kratkim izvješćem kojim je objasnio da je povjerenica za poslove Gradskog vijeća započela s radom te da je pripremljena Odluka o financiranju nužnih rashoda koju bi povjerenica trebala danas ili u ponedjeljak potpisati. Odluka je pripremljena na iznos 9,2 milijuna kuna, što znači da će se, kao što i sam naziv kaže, moći financirati samo nužni rashodi. Kako bi se uklopili u spomenuti iznos smanjena su financijska sredstva svim proračunskim korisnicima pa će nekima biti upitno financiranje plaća u narednom razdoblju.

Jedina tri projekta koja su obuhvaćena odlukom su izgradnja prometnice Hačko – Bolnička, uređenje zgrade Pučkog otvorenog učilišta i proširenje dječjeg vrtića Bistrac, ali u smanjenim iznosima. Svi ostali projekti nisu uvršteni u Odluku. Stopirani su projekti vrijedni preko 50 milijuna kuna koji su trebali u ovoj godini biti provođeni, a prijavljeni su na razne natječaje za sufinanciranje iz EU fondova. Za neke od njih, kao što je izgradnja reciklažnog dvorišta, projekt Recikliraj za bolje sutra i Susret s rijekom, su već potpisani ugovori i već je trebao biti pokrenut postupak javne nabave. Drugi su pred potpisivanjem ugovora ili se čeka konačna ocjena, kao što je projekt izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni vrijedan 5,9 milijuna kuna, novi dječji vrtić u Svetom Petru vrijedan 7,5 milijuna kuna, a neki su pripremljeni, ali ih neće biti moguće prijaviti na natječaj jer Grad nema proračun, pa time niti osigurana sredstva za njihovu provedbu.

Gradsku upravu, vezano za financiranje, učestalo i u panici nazivaju udruge, međutim gradonačelnik im odgovara kako on po tom pitanju ništa ne može učiniti.

Predsjednik Sportske zajednice Grada Ogulina je izvijestio kako je financiranje privremeno riješio kreditom, međutim time će se moći pokriti samo 80% troškova u prvoj polovici godine i to samo za klubove koji sudjeluju u ligaškim natjecanjima. Ako se nakon toga financiranje ne riješi posljedica će biti ispadanje naših klubova iz liga u kojima se natječu.

Mladen Stipetić, direktor Poduzetničke zone, je izvijestio o gradskom projektu izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni vrijednom 5,9 milijuna kuna koji je prošao na natječaju, a svi troškovi navedeni u natječaju su od strane provedbenog tijela ocijenjeni prihvatljivima. Pred nama je potpisivanje ugovora što je obzirom na trenutne okolnosti vrlo upitno.

Dubravka Vuković, direktorica Radio Ogulina, je izvijestila kako je upitno financiranje ovog gradskog trgovačkog društva i plaće za veljaču i naredne mjesece te je u nastavku izjavila kako ne želi preuzeti odgovornost za neisplatu plaća zaposlenicima te je spremna dati svoj mandat na raspolaganje.

Blanka Poljak Franjković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, je izvijestila o brojnim projektima koje je prijavila za sufinanciranje iz EU fondova od kojih većina, srećom, nema gradsku financijsku komponentu pa će se moći realizirati.

Ivanka Turković, ravnateljica dječjeg vrtića, je izvijestila kako je uputila novi program rada vrtića na verifikaciju ministarstvu, uključujući novi jaslički dio, međutim upitno je hoće li ministarstvo moći izdati suglasnost. Obzirom da nije donesen gradski proračun dječji vrtić nije bio u mogućnosti zaposliti potrebna četiri dodatna odgojitelja i jednog zdravstvenog radnika pa time niti ispuniti uvjete za provedbu svog programa.

Sonja Drašković, ravnateljica Turističke zajednice, je izvijestila kako su planirali putem natječaja primiti jednog djelatnika na stručno osposobljavanje, koji bi se financirao iz državnog proračuna, međutim i to je upitno obzirom da u vrijeme privremenog financiranja svim proračunskim korisnicima je zabranjeno primati nove zaposlenike.

Ankica Puškarić, ravnateljica Ivanine kuće bajke, je izvijestila kako su se prilagodili novonastaloj situaciji, racionaliziraju raspoloživa financijska sredstva, a danas sa zavičajnim muzejom sudjeluju u manifestaciji Noć muzeja.

Na kraju je Zdravko Paušić, direktor Vodovoda i kanalizacije, izvijestio kako što se tiče redovne djelatnosti ova tvrtka nema nikakvih problema. Međutim upitni su projekti koji se financiraju sredstvima Hrvatskih voda jer i oni uključuju dio koji sufinancira Grad, pa je upitno hoće li se moći potpisati ugovori i realizirati projekt aglomeracije, odnosno daljnje izgradnje kanalizacijskog sustava, i projekt vodoopskrbe koji je također u završnoj fazi. Istakao je kako je tu najbitniji i najvrijedniji projekt daljnje izgradnje kanalizacijskog sustava kojeg Hrvatske vode financiraju sredstvima Europske unije te bi velik propust bio da se ova sredstva ne iskoriste.

 

 

 

31

Sij