ogulin

Novosti

24

Sij

Koordinacija projekta Retencija Ogulin

  • Članak napisao/la, administrator

Na inicijativu gradonačelnika Dalibora Domitrovića, a na poziv voditelja projekta Vladimira Turkovića, na tragu glasina koje su se pojavile u javnosti da je projekt Retencija Ogulin zaustavljen, u gradskoj upravi je organizirana koordinacija sa sudionicima projekta kako bi se od mjerodavnih osoba dobila točna informacija o statusu ovog projekta koji je od životne važnosti za građane Ogulina.

Na koordinaciji su uz gradonačelnika i njegove zamjenike Ivanu Salopek Šumonja i Daniela Vukelju sudjelovali ispred Hrvatskih voda zamjenik direktora Gorazd Hafner i voditelj projekta Vladimir Turković, ispred Karlovačke županije pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Marina Jarnjević i njena asistentica Anita Malović, a ispred gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija direktor Zdravko Paušić.

Tema koordinacije bili su status građevinskih dozvola potrebnih za provedbu ovog projekta, aktivnosti vezane uz čišćenje Đulinog ponora od smeća i naplavina, odnosno vraćanje ovog ponora u prirodno stanje, problematika vezana uz suglasnost HŽ Infrastrukture na glavni projekt te status rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Prema riječima voditelja projekta Vladimira Turkovića nikako nije istina da je projekt stao, on i dalje ide svojim tokom. Za očekivati je da pri realizaciji ovako velikog projekta dolazi do raznih problema, ali to je uobičajena pojava i ti problemi se rješavaju u hodu. Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za zaštitu ribnjaka na Vitunjčici je podnesen u studenom prošle godine, nadležno ministarstvo je zatražilo dopunu dokumentacije i postupak je u tijeku. U srpnju prošle godine je podnesen zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izmještanje vodovoda ispod brane i ovaj postupak je također u tijeku, kao i pripreme za izmještanje dalekovoda.

Vezano za građevinsku dozvolu za izvedbu potpornog zida uz željezničku prugu i suglasnost HŽ Infrastrukture koja je preduvjet za izdavanje dozvole za izvedbu ove faze radova, projektanti u suradnji s odgovornima u HŽ Infrastrukturi usuglašavaju preostale detalje, a u Hrvatskim vodama očekuju da će uskoro biti riješeni.

 

Što se tiče postupka izvlaštenja, u protekloj 2017. godini za otkup zemljišta je vlasnicima isplaćeno preko 10 milijuna kuna čime je 74% predmeta riješeno. Otkupljene su 4 kuće, a preostalo ih je još 8 za otkupiti.

Zamjenik gradonačelnika postavio je pitanje vezano uz financiranje projekta, pitao je hoće li projekt biti prijavljen za sufinanciranje iz Kohezijskog fonda, na što mu je zamjenik direktora Gorazd Hafner odgovorio da će projekt biti prijavljen, međutim čak i da ne bude prihvatljiv za sufinanciranje on će biti realiziran ali u tom slučaju vlastitim sredstvima Hrvatskih voda.

Na kraju sastanka gradonačelnik je pozvao voditelja projekta da se, na traženje mještana naselja Turkovići koji ga redovito kontaktiraju, održi sastanak s njima kako bi im mjerodavni izravno odgovorili na njihova pitanja. Mještane zanima, primjerice, tko će sanirati oštećenja na prometnicama koja će nastati tijekom izgradnje. Zatim ih zanima  eventualni poremećaji razina podzemnih voda koji bi uzrokovali poplavljivanja podrumskih prostora na objektima nizvodno od retencije. Na ta i druga pitanja dogovoreno je da će mjerodavni mještanima odgovarati na sastanku koji je planiran za kraj veljače u domu u Turkovićima.

 Grad Ogulin

16

Sij