ogulin

Novosti

27

Kol

Kapela sv. Katarine

  • Članak napisao/la, administrator

Nalazi se na vrhu brda Viničica odakle se vidi cijela Modruško-ogulinska udolina. Ulazom je okrenuta prema planini Klek, a svetištem prema Carevom Polju.

Kapela sv. Katarine
Kapela sv. Katarine

Vjerojatno su pratemelji kapelice iz predturskog doba. Oslobođenjem Like i Krbave, poslije 1689. narod je sagradio drugu kapelicu na istom mjestu od priručnog materijala. 1943. u II. svjetskom ratu srušena je bombom, a 1990. mještani su je ponovo izgradili.

Oltar sv. katarine

 

Unutrašnjost je u drvu. Na glavnom oltaru je slika naslikana na staklu, s prikazom Sv. Katarine. Uz glavni oltar su kipovi Sv. Ilije i Luke. Na uređenom i noću osvijetljenom prostoru za hodočasnike narod se okuplja na blagdane spomenutih svetaca i Duhovski ponedjeljak.

 

 

Arheološki nalazi oko kapelice sežu u 9. stoljeće prije Krista kada ovdje boravi ilirsko pleme Japoda u utvrđenoj gradini Metulum. Ovuda je prolazio važan rimski put od Senja prema unutrašnjosti Hrvatske.

Provala Turaka zaustavila je napredovanje hrvatske kulture, graditeljstva i znanosti, a do 1550. Hrvatsku površinski na oko trećinu.

10

Kol