ogulin

Novosti

17

Svi

Izvješće o statusu projekta Retencija Ogulin

  • Članak napisao/la, administrator

U utorak je u Gradskoj vijećnici Grada Ogulina održana koordinacija projekta Retencije Ogulin na kojoj su sudjelovali predstavnici Karlovačke županije,Grada Ogulina, Hrvatskih voda, gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija te predstavnici tvrtke Geokon-Zagreb koja projektira sanaciju oštećenja obale uz ulicu Šetalište Krlenac i tvrtke Planum iz Karlovca koja projektira rekonstrukciju ove ulice.

Na početku sastanka nazočni su izvješteni da su u Hrvatske vode pristigle ponude za postavljanje uređaja za monitoring spiljskog sustava i postupak nabave se dalje provodi sukladno njihovoj proceduri nabave.

U nastavku je raspravljano o gotovosti projektne dokumentacije i dinamici podnošenje zahtjeva za izdavanjem građevinske dozvole.  Retencija Ogulin seizvodi u četiri faze. Za svaku od njih će biti zatražena zasebna građevinska dozvola. Prva faza se odnosi na izmještanja i zaštitu postojećih instalacijavodoopskrbe, opskrbe električnom energijom te izradu prometnice za pristup retenciji. Druga faza se odnosi na zaštitu željezničke pruge. Treća faza se odnosi na zaštitu ribnjaka na rijeci Vitunjčici, a četvrta faza se odnosi na izgradnju same retencije s pripadajućim objektima. Za treću fazu već je zatražena građevinska dozvola te su predani svi potrebni dokumenti. U lipnju će biti predani zahtjevi za izdavanje građevinske dozvole za prvu i četvrtu fazu. U drugoj fazi projekt je u zastoju jer, iako su u idejnoj fazi dale suglasnost, Hrvatske željeznice sada traže izmjene glavnog projekta. Očekuje se, ako ne bude dodatnih problema, da bi ove izmjene trebale biti dovršene do kraja godine pa bi krajem ove ili početkom iduće godine trebao biti podnesen zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole i za ovu fazu. Sama retencija ne može biti stavljena u funkciju dok god sve postojeće instalacije i objekti u poplavnoj zoni nisu zaštićeni.

 

Nakon toga tema sastanka je bila dinamika rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Ove postupke provodi pravna služba Hrvatskih voda u suradnji s pravničkim timovima koje je za potrebe projekta, kako bi ubrzala njegovu provedbu, ustupila Karlovačka županija. Konstatirano je da se nakon početnih uhodavanja intenziviralo rješavanje predmeta te imovinsko-pravni odnosi neće biti kočnica provedbe niti jedne faze projekta. U proteklom razdoblju se znatan broj vlasnika nekretnina umjesto sudskim putem ipak odlučio sporazumno riješiti nesuglasice što je također doprinijelo povećanju broja riješenih predmeta. U zoni retencije će trebati rušiti 12 objekata, a za 4 objekta je projekt uklanjanja već u izradi.

 

Na kraju sastanka je projektant Geokon-Zagreb predstavio novo rješenje oštećenja desne obale Dobre uzvodno od Đulinog ponora kod ulice Šetalište Krlenac. Sanacija ovog oštećenja kao i čišćenje ponora Đule je također dio projekta Retencija Ogulin. Oštećenje je u dužini oko 80 metara duž ulice, a rješavat će se betonskim pilotima i gabionskim potpornim zidovima. Gruba procjena vrijednosti ovih radova iznosi 1,5 milijuna kuna. U to nije uključena rekonstrukcija prometnice, odnosno kolnička konstrukcija i signalizacija, jer ove radove će Grad Ogulin sam financirati, a projekt za taj dio izrađuje tvrtka Planum iz Karlovca.

 

17

Svi