ogulin

Novosti

18

Vel

Gradonačelnik predložio generala Petra Stipetića za nagradu Karlovačke županije za životno djelo

  • Članak napisao/la, admin

Nakon što je Komisija za imenovanje trgova i ulica grada Ogulina, zahvaljujući članovima iz redova HDZ-a i NL Željka Stipetića koji su glasali protiv, odbila prijedlog da se tzv. trg „Golubice“ preimenuje u Trg generala Petra Stipetića, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović danas je Odboru za dodjelu javnih priznanja Karlovačke županije uputio prijedlog da se stožernom generalu Petru Stipetiću dodijeli priznanje „Nagrada Karlovačke županije za životno djelo“.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Majka mu se bavila poljoprivredom, a otac mu je radio na gradilištima.

image-slide-1
image-slide-2

Vrhunski školovan vojnik (završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA), izvrstan taktičar, general Stipetić je na poziv predsjednika dr. Franje Tuđmana u rujnu 1991. prešao iz JNA u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

U vrijeme Operacije Bljesak, 1995. godine, general Stipetić je bio koordinator borbenih djelovanja na pravcu Stara Gradiška-Okučani. U operaciji Oluja bio je istaknuti zapovjednik sektora Sjever pod čijim vodstvom su oslobođeni Glina i Petrinja. Dana 8. kolovoza 1995. godine kod Topuskog, generalu Stipetiću predao se pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa Srpske vojske Krajine. Zadnji puta u povijesti je sličan slučaj predaje zabilježen tijekom Drugog svjetskog rata u bitci za Staljingrad. Predajom korpusa koji je brojio oko 5.000 vojnika zapravo je završila vojna operacija Oluja.

Malo je poznato da je general Stipetić prvi hrvatski časnik koji je u svečanoj odori HV-a prošetao Kninom i to dok je još bio okupiran od strane srpskih pobunjenika. Sudjelovao je u pregovorima vođenim u Kninu, pod vodstvom dvojice mirovnih posrednika lorda Davida Owena i Thorvalda Stoltenberga, u hrvatskoj pregovaračkoj delegaciji.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom. Također je dobio medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera. Nakon Oluje se vratio u Zagreb, gdje je živio skromno.

Svoje iskustvo i znanje usmjerio je na stvaranje i izgradnju pobjedničke Hrvatske vojske. I nakon Domovinskog rata general Stipetić i dalje je nastavio davati sebe za Hrvatsku obnašajući mnoge visoke dužnosti uključujući i onu najvišu – načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga HV-a.

Stožerni general Petar Stipetić bio je vrhunski vojni profesionalac i odani patriot. Visoki časnici i suborci preminulog stožernog generala Petra Stipetića, koji su se u MORH-u okupili na komemoraciji u povodu njegove smrti, u izjavama su isticali njegovu profesionalnost i stručnost kao vojnika, kao i njegove iznimne ljudske osobine.

Ovo su samo neke od zasluga generala Stipetića u stvaranju hrvatske vojske, domovine nam Hrvatske i prenošenja časnog načina vođenja bitki na mlađe generacije. Zbog toga ga je gradonačelnik predložio za dodjelu javnog priznanja „Nagrada Karlovačke županije za životno djelo“ u 2018. godini.

15

Vel