ogulin

Novosti

30

Ožu

Edukativna radionica o interpretaciji baštine

  • Članak napisao/la, administrator

Ima li boljeg mjesta za održavanje radionice o interpretaciji kulturne i prirodne baštine od Ogulina – grada koji je zahvaljujući činjenici da je Ivana Brlić-Mažuranić pronašla inspiraciju za pisanje glasovitih “Priča iz davnine” upravo u čudnovatom krajoliku svog rodnog Ogulina, postao europski zavičaj bajke?

Edukativna radionica o interpretaciji baštine namijenjena je turističkim vodičima, muzeolozima, kustosima, čuvarima prirode, voditeljima turističkih zajednica, voditeljima turističkih agencija, djelatnicima interpretacijskih centara i svima koji žele razvijati izvrsnost i učinkovitost u interpretaciji hrvatske prirodne i kulturne baštine.

Cilj radionice je profesionalizacija i razvoj struke, i to na dvostruki način. U teorijskom dijelu vrhunski predavači i stručnjaci iz područja interpretacije baštine, interpretacijskog planiranja i kulturnog turizma govorit će o definiranju interpretacije baštine, njenim glavnim načelima, ulozi i značaju u kulturnom, gospodarskom i sociološkom razvoju zajednice. 

U praktičnom dijelu sudionici će se zorno osvjedočiti kako interpretacija nipošto nije šturo iznošenje faktografije, nego prije svega zanosna i intrigantna igra bezbrojnim baštinskim značenjima. Kako bi se tome osvjedočili, u sklopu programa sudionici će posjetiti Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, kao dobar primjer iz prakse interpretacije baštine. Centar je i glavni domaćin radionice, koji će sa svojim timom, kojeg predvodi ravnateljica gđa. Ankica Puškarić, u bajkovitom Ogulinu, zavičaju bajke, za ovu prigodu ugostiti više od 40 sudionika, predavača i voditelja radionica.

Predavači na radionici vrhunski su stručnjaci iz područja interpretacije baštine i interpretacijskog planiranja, muzeologije i kulturnog turizma: predsjednik i suosnivač Hrvatske udruge za interpretaciju baštine, prof. dr. sc. Darko Babić, potpredsjednica i suosnivačica Hrvatske udruge za interpretaciju baštine i direktorica u Muze d.o.o. savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu, Dragana Lucija Ratković Aydemir, potpredsjednica i suosnivačica Hrvatske udruge za interpretaciju baštine mr. sc. Vlasta Klarić, glavni direktor Interpret Europe, ThorstenLudwig, te interpretatorica baštine i vlasnica Secret Zagreb, Iva Silla.

 

Program radionice >>>>

 

 

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

 

 

30

Ožu