ogulin

Novosti

22

Tra

Dan planeta Zemlje 2021. i briga o okolišu u Ogulinu

  • Članak napisao/la, urednik

Dana 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, a tema ovogodišnjeg 51. Dana planeta Zemlje glasi „Restore OurEarth“ (Obnovimo našu Zemlju).

Dan planeta Zemlje prvi put je obilježen 22. travnja 1970. godine kako bi se istaknula potreba očuvanja prirodnih resursa planeta. Danas se taj dan obilježava u više od 190 zemalja s ciljem očuvanja svijesti prema prirodnom okolišu i zaštiti prirode. U Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine.

Kako bi se na lokalnoj razini unaprijedio sustav zaštite okoliša, Grad Ogulin je u mandatu ove gradske vlasti s ciljem zaštite okoliša uložio znatne napore i sredstva za izgradnju infrastrukture.

Tako se, nakon godinama zanemarivanog problema zbrinjavanja otpada, postupno gradi sustav gospodarenja otpadom. Reciklažno dvorište je otvoreno 1. ožujka ove godine, koštalo je 2,4 milijuna kuna, a odvoz otpada u njega je za građane Ogulina besplatan, odnosno trošak odvoza je uključen u fiksni dio cijene odvoza otpada. Za sortirnicu, koja će koštati oko 14,7 milijuna kuna, su osigurana financijska sredstva, a kompostana, čija procijenjena vrijednost iznosi 25 milijuna kuna, je prijavljena za sufinanciranje iz EU fondova, nabavljeno je mobilno reciklažno dvorište.

Jedan od bitnijih zahvata gradske vlasti vezan uz zaštitu okoliša je onaj na sanaciji odlagališta Sodol čija je prva faza započela početkom travnja. Bitno je naglasiti da je Ogulin uspio zadržati odlagalište Sodol otvorenim, usprkos prvotnom planu resornog ministarstva da ono bude zatvoreno. Da je odlagalište Sodol zatvoreno cijena odvoza smeća bi se višestruko povećala jer bi ga morali voziti u Rijeku na CGO Marišćina.

Uz navedeno, što se zbrinjavanja otpada tiče, našim građanima bit će podijeljeno 9 tisuća komada spremnika za otpad (kanti), u tijeku je nabava dodatnog kamiona za odvoz otpada, a Grad Ogulin je kroz projekte „Recikliraj za bolje sutra“ i „Izgradnja reciklažnog dvorišta“ provodio i izobrazno-edukativne aktivnosti.

Svi projekti zbrinjavanja otpada sufinancirani su iz EU fondova u 85%-tnom iznosu.

Zamjenom starih rasvjetnih tijela s novima temeljenim na LED tehnologiji Grad Ogulin je smanjio emisiju CO₂ i svjetlosno onečišćenje.

Također, podsjećamo, u Ogulinu je 2019. godine otvorena je punionica za električna vozila i to prva koja je proizvedena u Hrvatskoj.

20

Tra