ogulin

Novosti

11

Stu

CRKVA HRVATSKIH MUČENIKA NA UDBINI  Od ideje do ostvarenja

  • Članak napisao/la, administrator

U prepunoj Konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta knjigu su predstavili autor mons. dr. Mile Bogović i mons. dr. Tomislav Rogić, šibenski biskup i nekadašnji ravnatelj svetišta  Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i župnik crkve Svetoga Križa u Ogulinu.

Crkva na Udbini - od ideje do ostvarenjai

U uvodnom dijelu govorili su župnik don Rober Zubović i gradonačelnik Jure Turković, a kroz program je vodio fra dr. Draženko Tomić.

Knjiga u 11 poglavlja sadrži podatke o izgradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini,  promjeni projekta, skupljanje donacija i svih zbivanja tijekom njezine gradnje. Gradila se od 2002. do 2010. do svečanog posvećenja i konačnog završetka 2015. godine postavljanjem oltarskog reljefa akademskog kipara Kuzme Kovačića. Ideja o gradnji svehrvatske crkve potekla je od tadašnjeg biskupa Gospićko-senjske biskupije mons.dr. Mile Bogovića. Zamišljena je kao hrvatsko nacionalno svetište, mjesto svih stradanja hrvatskoga naroda, od stvaranja države do slobode.  

Crkva na Udbini - od ideje do ostvarenjai

U dodatku predstavljanja povjesničar  Franje Puškarić govorio je mučenicima ubijenim u Drugom svjetskom ratu na ogulinskom području.

Pogledajte još fotografija u originalnoj rezoluciji >>

Karmela Matić

10

Stu