ogulin

Novosti

29

Srp

Biciklima kroz Alpe

  • Članak napisao/la, administrator

Biciklima kroz Alpe
Plan putovanja – realizacija je neznatno odstupala od plana

Na put dugačak 850 km, s ukupno zbrojenim uzbrdicama preko 6 km,  krenuli smo u nedjelju 17. srpnja 2016. i vratili se sljedeće nedjelje 24. srpnja. Bicikli su težili svaki oko 55 kg s odjećom i opremom za noćenje. Pedalirali smo kroz 10-tak tunela, od kojih je najduži bio 4 km, popeli se na najveću cestovnu visinu od 1.530 m n/m. Noćili smo u 3 apartamana, 3 puta postavljali šator i jednom noćili u šumskoj kolibi na 1.100 m n/m gdje nas je zatekao 2-satni pljusak s grmljavinom.

Biciklima kroz Alpe

Za ovo biciklističko putovanje pripremali smo se od jeseni 2015. Vježbali smo vožnju, i odvozili svaki oko 3.000 km ukupno, kupovali nosaće tereta za bicikl, opremu za kampiranje, odjeću i slično. Na putu smo potrošili svaki oko 200 eura i oko 200 kn na apartman u Hrvatskoj.

Biciklima kroz Alpe

Hvala svima koji ste nas pratili na Facebooku i podržavali, a sljedećim Ogulincima koji se odluče na ovu prekrasnu pustolovnu rutu, rado ćemo ispričati naša iskustva. Putovanje je bilo kao iz bajke i rado bih ga ponovio. Za sljedeću rutu još ne razmišljam, ali bit će ih.

Biciklima kroz Alpe

Posebno me u Sloveniji oduševio jedan gospodin, star 76 godina, na biciklu specijalki, rekavši da je nedavno provozio tim biciklom cijelu Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i zadržao se par dana u Valjevu gdje je služio vojsku prije 56 godina.

 Biciklima kroz Alpe

U Ljubljani smo sreli gospodina starog 57 godina, koji je nedavno na biciklu kojeg voze profesionalci, karboncu teškom 6 kg, bez ikakve opreme odvozio od Ljubljane do Vukovora i natrag. Vidjeli smo puno biciklista s obiteljima od malih do starih kako pedaliraju, te bračnih parova starijih od mene i moje supruge i to me motivira da sa svojom obitelji još češće pedaliram po okolini našeg lijepog grada. Mnoge je zanimalo gdje je naš grad Ogulin i što nudi u pogledu prirodnih ljepota, o čemu smo im rado pričali i pokazivali na internetu.

Biciklima kroz Alpe

Cilj ove biciklističke vožnje kroz Alpe je da potaknemo sve one koji vole bicikl i biciklizam, kao i one koji će tek zavoliti bicikliranje, da u današnje vrijeme otuđivanja od prirode i puno vremena prevedenog uz računala i mobitele, što češće se upute sami, s prijateljima ili obiteljima na šetnju prirodom, planinarenje ili poput nas na bicikliranje prekrasnom ogulinskom okolinom.

Na sljedećoj poveznici nalazi se oko 100 fotografija uslikanih malim fotićem i mobitelima, >>

Prof. Ivan Puškarić – Studio

 

20

Srp