ogulin

Novosti

01

Srp

Bernard M. Luketić

  • Članak napisao/la, administrator

Bernard M. Luketić

Gosp. Bernard M. Luketić rođen je 1931. godine u Pennsylvaniji, SAD, od oca Ivana rođenog u Ogulinskom Zagorju i majke Eme.

Završio je škole u SAD, bio pripadnik američke vojske, a sada je predsjednik Hrvatske bratske zajednice.

 

Nikada
nije zaboravio svoje porijeklo i svoje Zagorje, koje posjećuje već
godinama, osobno ili sa svojom obitelji i prijateljima. Često dolazi i
s Tamburaškim društvom, koje tom prigodom izvodi hrvatske pjesme i
plesove staroga kraja.

 

Razmjena poklona
Razmjena poklona – na slici se vidi
gosp. Bernard M. Luketić i gradonačelnik grada Ogulina gosp. Ivan
Vučić prigodom smotre “Juraša” 1997. godine u Zagorju

Građanima
Ogulina pružena je 13. lipnja 1996. g. čast da gospodinu Luketiću mogu
dodijeliti Povelju Grada, jer ju je on uistinu zaslužio zbog dodjele
humanitarne pomoći gradu Ogulinu.

 

Predsjednik HBZ, gosp. Bernard M. Luketich u Međugorju, rujan 1996. godine
Predsjednik HBZ, gosp. Bernard M. Luketić
u Međugorju, rujan 1996. godine

O Hrvatskoj bratskoj zajednici u Americi

Hrvatska bratska zajednicaHrvatska bratska zajednica proslavila je već 100 godina svog djelovanja. Ipak, najveću djelatnost i povezanost s Hrvatskom postigla je uz predsjednika Bernarda Luketicha, a naročito prigodom priznanja Republike Hrvatske i u tijeku Domovinskog rata.

Pod njegovim utjecajem Hrvatska Bratska Zajednica politički je mnogo pomogla Hrvatskoj, posebno u njenoj promidžbi u SAD-u prije priznanja Republike Hrvatske.

Bernard M. Luketich, ugledni američki Hrvat, izabran 1978. g. za predsjednika Hrvatske bratske zajednice (HBZ). Inače, u povijesti iseljeništva to je najdulji predsjednički mandat na čelu jedne hrvatske zajednice.

Gosp. Luketich bitno je utjecao na promidžbu Hrvatske i njezina ugleda u svijetu. Svojim humanitarnim radom znatno je pomogao hrvatskoj državi, a u vrijeme Domovinskoga rata članovi HBZ-a pružali su nesebičnu materijalnu i financijsku pomoć hrvatskom narodu u domovini. Kada je u američkom Kongresu na dnevni red došlo pitanje priznanja Hrvatske, HBZ je svim snagama podržavao i isticao želju hrvatskoga naroda za samostalnom državom. I danas još uvijek nije prestalo lobiranje za Hrvatsku, tako da je HBZ često u situaciji da mora otvoreno zastupati interese Hrvatske.

Osim toga, gospodin Luketich uložio je velik trud za očuvanje hrvatske folklorne baštine među mnogim naraštajima hrvatskih iseljenika diljem SAD-a i Kanade.

Osim ove potpore, Hrvatska Bratska Zajednica je građanima Hrvatske poslala oko 12 mil. USD gotovog novaca i oko 6.000 tona raznih vrsta roba (od lijekova, medicinske opreme i hrane, do mnogih svakodnevnih životnih potrepština) u vrijednosti oko 200 mil. USD.

Pogledajte internet stranice HBZ-a odsjek 2001 – Frankopan, Ogulin

01

Srp