Polača
 
 
Republika Hrvatska
Zadarska županija
Općina Polača
 
 
U najneposrednijem zaleđu Jadranskog mora, sjeverno od Biograda smjestila se Polača, najtipičnije mjesto ravno-kotorskog područja. Općina broji oko 1500 stanovnika koji osim u Polači žive i u naseljima Kakma, Jagodnja Donja i Jagodnja Gornja.  Unatoč teškim stradanjima i godinama progonstava prisutan je trend ubrzanog razvoja i izgradnje kako individualnih domaćinstava tako i infrastrukturnih objekata.
Od privrednih subjekata najznačajniji je pogon IGM. Uz navedenu tvrtku koja se bavi eksploatacijom kamena, proizvodnjom betonskih elemenata te proizvodnjom asfalta u asfaltnoj bazi tu je i kamenolom firme Somar d.o.o. Zadar. Uz još nekoliko obrta i manjih poduzeća valja istaći da se u velikom postotku stanovništvo kao glavnom ili sporednom djelatnošću bavi poljoprivrednom proizvodnjom.
 
Pozdrav iz Polače
Pozdrav iz Polače


Od mora Polaču dijeli tek desetak kilometara cestovne linije. Na desetak kilometara sjeverno je Benkovac, a južno Biograd na Moru. Polača nije previše udaljena niti od Zadra, kulturnog gospodarskog i prometnog središta sjeverne Dalmacije, tek oko 25 kilometara. Blizina gradova utječe na brži gospodarski razvoj i kvalitetnije življenje u Polači, a njezina udaljenost od njih upravo je dovoljna da joj sačuva ljepotu.

Smještena u prostranim i kraškim poljima Polača je makro-centar za sva manja susjedna sela. Kako je smještena u samom centralnom dijelu bogatog ravno-kotarskog platoa, isto je utjecalo da se razvije u bogato mjesto, orijentirano na poljodjelstvo. Naime od površine od 28 četvornih kilometara, koliko obuhvaća Općina Polača, 60% je obradivih površina, dok je preostalih 40% krško područje sa znatnim dijelovima šumskog fonda.

 


Razmjena sporazuma prijateljstva i suradnje 

 

Načelnik općine Polača Radoslav Bobanović i dogradonačelnik Grada Ogulina Vilim Magdić razmjenjuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji Općine Polača i Grada Ogulina kojega svečano potpisuju 26. rujna 1998. g.

Google
 

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza