Izvor Cesarovac
Izvor Cesarovac


Izvor - vrelo Cesarovac podsjeća nas na vrijeme izgradnje prvog ogulinskog vodovoda, koji je dao izgraditi ogulinski pukovnik Stevan Šupljikac 1847. trasom Turkovići – Puškarići – Markovići - desna obala rijeke Dobre - Ogulin. Voda je u početku tekla drvenim cijevima, koje su poslije zamijenjene glinenim.

Nakon izrađene željezničke pruge Karlovac – Rijeka 1873. i ceste za Novi Vinodolski 1878., izgrađen je novi vodovod trasom Turkovići - Sv. Petar – Zagrad - Ogulin 1882. glinene cijevi su zamijenjene željeznim cijevima a izvor Cesarovac dobio je današnji oblik.

Natpisna ploča na vrelu Cesarovac
Natpisna ploča na vrelu Cesarovac


Vrelo Cesarovac nalazi se u blizini crkve Sv. Križa (izgrađene 1785.) i klasicističkog je oblika. Natpisi na zdencu potječu iz 1882. godine, iz vremena njegovog preuređenja i s natpisne ploče može se pročitati da je izvor sagrađen nastojanjem preuzvišenog gospodina zapovjednika generala Franje baruna Filipovića.

1925. izgrađena je u Ogulinu električna centrala, pa je iznad Turković sela izgrađeno novo spremište za vodu koje se otad puni na crpkama na električni pogon. Vodovodne cijevi su pojačane a napravljen je i filter da pročišćavanje vode.

2004. godine uređena je okolina, postavljena nova željezna ograda, uređeno je i samo vrelo Cesarovac, ugrađene su nove slavine. Voda se u vrelo i dalje dovodi iz izvora u Turkovićima, selu ispod Kleka.

Prema nekim izvorima, u kupoli vrela "Cesarovac" nalaze se imena časnika nekadašnjeg krajinskog vojnog garnizona.

 

Službene stranice Vodovoda i kanalizacija d.o.o. Ogulin

Google
 

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza