Crkva Sv Jakova
Crkva sv. Jakova je jedan od najstarijih građevnih objekta na području Ogulina. Nalazi se na istoimenom ogulinskom groblju i u njoj se redovito vrši bogoslužje prigodom crkvenih sprovoda.

Prije izgradnje Frankopanskog grada Ogulina postojala su neka sela u ogulinskoj okolici. Jedno od tih sela je Jablanovo ili Sv. Jakov.

 

Župna crkva sv. Jakova u Jablanovu je bila župna sve do izgradnje kapele Sv. Bernardina 1521. Arheološka komisija je 1973. zaključila da je to najstarija crkva u ovom kraju datirana u 12. ili 13. st.

1521. god. u svom ratnom pohodu, Turci su ovu crkvu porobili i zapalili. U jednom dokumentu iz 1558. god. nalazi se opis crkve sv. Jakova za koju se kaže da se nalazi izvan grada Ogulina, da ima zvonik i grobnicu, ali je ipak sasvim pusta.

Sve do 1690. god., crkva sv. Jakova bila je napuštena dok je nije uredio ogulinski župnik Juraj Čop. Ova grobna kapela ima istaknuti romanički četverouglasti zvonik kojemu uski prozorčići daju izgled kule i u prošlosti je služio za obranu. To je ujedno najstariji očuvani dio građevine.

Glavni ulaz u jednobrodnu crkvu je s lijeve strane zvonika, a tu su smješteni i grobovi župnika s kraja 19. stoljeća. Pomoćni ulaz je na dnu kule-zvonika. Unutrašnjost crkve osvijetljena je s velikim bočnim prozorima.

Oltarna slika
Oltarna slika u crkvi sv. Jakova

1911. godine prilikom obnavljanja u crkvu su postavljene slike Sv. Antuna i Sv. Ane, rad slikarske škole iz Zagreba pod vodstvom Otona Ivekovića. Dvije manje slike iz 16. stoljeća prikazuju Sv. Nikolu i Majku Božju.

Google
 

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza