Župa je blizu Generalskog Stola, osnovana je 1802.godine. Osnivanje župe povezano je s Mateškim Selom i crkvom Sv. Jurja koja je postala župnom. Do tog vremena Brest i Mateško Selo su bili u sastavu župe Erdelj (osnovane 1790. godine).

Nova crkva Sv. Mihovila Arhanđela u Brestu sagrađena je u nepune dvije godine uz pomoć trgovca Mile Matešića. Posvetio ju je 1. srpnja 1892. senjsko-modruški biskup Juraj Posilović.

Crkva Sv. Mihovila Arhanđela
Crkva Sv. Mihovila Arhanđela

Župu čine sela: Brest, Jankovo Selište, Petrunići, Keići, Mateško Selo, Maurovići i Perjasica. Gospodin Mile Matešić sagradio je i župni stan (porušen do temelja) i 1895. sagradio je i školu.

Zalaganjem župnika E. Strižića 1908. kupljen je crkveni inventar i orgulje u Zagrebu. Strižić je lijevo prije svetišta podigao i oltar Sv. Petra i Pavla.

Zvonik je 25 metara visoki barokni toranj s pjevalištem kroz koji se ulazi u jednobrodnu građevinu sa svetištem. Strop crkve je ravan, a bočni prozori su od obojenog stakla. Na glavnom oltaru je slika Arhanđela Mihovila s kipovima Sv. Augustina i Sv. Benedikta. Slike križnog puta su iz 1919. godine. Ispred svetišta je kip Majke Božje Lurdske i Strižićev oltar na kojem je kip Sv. Jurja iz crkve u Mateškom Selu na kojoj se vrše arheološka istraživanja.

Godine 2002. je proslavljena 200-godišnjica župe. Crkva je više puta obnavljana i uređivana. U Domovinskom ratu obližnje stablo kruške je ublažilo razorno djelovanje granate.


 

Google
 

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza