Na ovom mjestu sa starim nazivom Lipovac, Frankopani, posjednici ovog kraja, sastajali su se s generalima i organizirali obranu od Turaka, pa vjerojatno odatle potječe ime mjesta Generalski Stol.

Župna crkva Sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu
Župna crkva Sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu

Nakon odlaska francuske vojske, izgrađena je 1829. crkva pokraj ceste Karlovac-Josipdol. Jednobrodna je s pročelnim četvrtastim zvonikom ispod kojeg je ulaz u crkvu. Polukružno svetište odvojeno je lukom od broda crkve, stropovi su polukružni i oslanjaju se na pilistare između kojih su visoko postavljeni prozori.

Crkva je izgrađena na povišenom platou u sredini mjesta, a okružena je lipama. Ispod crkve je kapelica koja je starija od crkve i posvećena nepoznatom svecu. U njoj je slika prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića.

U crkvi je drveni oltar s kipovima Sv. Petra i Sv. Pavla. Bočni drveni oltari posvećeni su Bogorodici i Srcu Isusovu.

 

Oltar crkve Sv. Antuna Padovanskog u G. Stolu
Oltar crkve Sv. Antuna Padovanskog u G. Stolu

 

Uz propovjedaonicu je kamena krstionica, a kod ulaza drveni kip Sv. Josipa i slika suzaštitnika župe Sv. Antuna Pustinjaka (koji se ovdje naziva i Sv. Antun od blaga i ljetine). Kipovi Sv. Antuna Padovanskog i Srca Isusova slave stotu godišnjicu.

Župnik Velečasni Antun Luketić je pokretač pastoralnog lista "Obraćenje", molitvenih zajednica mladih, zbora, ministranata i grupe čitača Božje riječi.

Nedjeljne mise u župnoj crkvi su u 11 sati, radnim danom u večernjim satima, u Erdelju u 9,30 i u župi Mrežnički Brest u 14 sati.

Google
 

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza