Popularni linkovi

Poduzetnička zona Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Savjet mladih Grada Ogulina

Turistička zajednica Grada Ogulina

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke

Grad Ogulin - prijatelj djece

Sportska zajednica Grada Ogulina

Radio Ogulin

Vodovod i kanalizacija Ogulin

Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin

Župa Sv. Križa Ogulin

Popis svih linkova

143. brigada - prijavak zapovjedniku - studeni 1991.U prigodi osnutka 143. brigade Hrvatske vojske gradonačelnik Nikola Magdić položiti će u petak 13.11.2009. u 10.00 sati vijenac i zapaliti svijeću pred spomenikom poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, a u Gradskoj vijećnici održat će se prigodna svečanost sjećanja na te dane.

Na fotografiji: Prijavak zapovjedniku - studeni 1991.

 

Slaveći Dan osnutka 143. brigade Hrvatske vojske, koja je herojski obranila Grad Ogulin i njegovu okolicu u Domovinskom ratu, želimo u srcima mladih naraštaja ostaviti trag sjećanja, da se ne zaboravi zbog čega su Hrvati i Ogulinci išli u rat, što su u tom ratu dobili,  a što  izgubili.

Život u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj ponajprije dugujemo nesebičnosti i požrtvovnosti mnogih branitelja, a između njih i pripadnika ogulinske 143.brigade Hrvatske vojske, koji nisu žalili dati vlastite živote plemenito braneći Domovinu.

A izgubili smo mnoge živote. 121 poginulih i 710 ranjenih i oboljelih. Na svom ratnom putu 143. brigada imala je 55 poginulih i mnoge ranjene i oboljele borce.


Već u početku 1991. godine Ogulinci su organizirano preko odreda narodne zaštite, pružili otpor velikosrpskoj agresiji. Ne štedeći živote, mnogi su bez oružja krenuli u susret neprijatelju ne dozvolivši mu da dođe na prag Ogulina.

General Stipetić uručuje gradonačelniku Magdiću priznanje predsjednika Republike Mesića 143. ogulinskoj brigadi
Odlikovanje 143. brigade predsjednika Republike Hrvatske
Stjepana Mesića, gradonačelniku Grada Ogulina Nikoli Magdiću
uručio je 2006.  general Petar Stipetić - pogledajte >>>>


Osvajanjem vojarni i opskrbom ljudstva znatnim količinama oružja, stvoreni su uvjeti za formiranje veće vojne postrojbe.

Tako je dana 13. studenoga 1991. godine formirana 143. brigada Hrvatske vojske Ogulin, čiju 18. obljetnicu obilježavamo. A kroz 143. brigadu  Ogulin prošlo je oko 4500 boraca od  osnutka do njenog raspuštanja u studenom 1999. godine,  kao Domobranske pukovnije Ogulin.  

U prigodi 15. obljetnice osnutka i ustroja Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je 143. brigadu Hrvatske vojske Ogulin, Redom Nikole Šubića Zrinskog, za izuzetno junaštvo pripadnika  u Domovinskom ratu. 
Pročitajte ponovo o dodjeli odlikovanja predsjednika Republike >>>>

Stoga se sa posebnim poštovanjem sjećamo  svih onih koji su bili pripadnici te postrojbe, bilo kao zapovjednici ili vojnici, izuzetni  ljudi  i borci, koji su svojim žrtvom u Domovinskom ratu zadužili sve nas, da ih se na ovaj dan sjetimo i odamo im dužnu počast.

U toj prigodi gradonačelnik Nikola Magdić položiti će 13.11.2009. vijenac i zapaliti svijeću pred spomenikom poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, a u Gradskoj vijećnici održat će se prigodna svečanost sjećanja na te dane.
Karmela Matić

Google
 

EU Info

27.11.2017. Pregled trenutno otvorenih natječaja sa rokovima i naznačenim Internet-stranicama na kojima možete naći više informacija >>

21.11.2017. ESIF krediti za rast i razvoj >>


EU info arhiva

Vremenska prognoza

  Foto galerija

Telefonski imenik